Εκπαιδευτικά Θέματα & Δομή τους

Δομή

Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:

  • Καλωσόρισμα και γνωριμία με τη μουσειοπαιδαγωγό, το χώρο και τη συλλογή του Ν.Μ.Κ.
  • Παρουσίαση του κυρίως θέματος βασισμένη σε συζήτηση-διάλογο κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά παρατηρούν, συγκρίνουν, φαντάζονται και παίζουν.
  • Δημιουργική δραστηριότητα με φυλλάδια, παιχνίδια, ζωγραφική και κατασκευές προσαρμοσμένα στην κάθε ηλικία.
  • Άλλες δραστηριότητες όπως κυνήγι χαμένου θησαυρού, επιτραπέζια παιχνίδια, δραματοποίηση παραμυθιού κ.α.

«ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Προς το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, παιδιά από διάφορα σχολεία του νομού Χανίων συμμετέχουν στην εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» που οργανώνει το Ν.Μ.Κ. Εκεί με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν με το δικό τους τρόπο, ομαδικά θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από τα εκπαιδευτικά, προγράμματα που παρακολούθησαν στο μουσείο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης 28210-91875, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00.

 

Θέματα

Τα προγράμματα του Ν.Μ.Κ. απευθύνονται σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Ειδικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2004. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν δομηθεί με βάση το σχολικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα το μάθημα και την ύλη της ιστορίας της κάθε τάξης αλλά και με θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος προτείνοντας σχετικές λογοτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητες.

Περίληψη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σχολικού Έτους 2016- 2017

Νήπια:
1) Ας δείξουμε στη χελώνα το δρόμο για το σπίτι της!
Τα παιδιά έχοντας οδηγό έναν πειρατικό χάρτη ξεκινούν ένα ταξίδι εξερεύνησης με σκοπό να ανακαλύψουν μόνα τους τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα. Σύντομα θα ψάξουν να βρουν λύσεις μέσα από κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια αφής για να βοηθήσουν τη χελώνα καρέτα- καρέτα και τα άλλα ζώα της θάλασσας που είναι υπό εξαφάνιση, να αισθανθούν πιο ασφαλή στο σπίτι τους.

2) Μικροί ναύτες σε νέες περιπέτειες!
Το πρόγραμμα «μεταμορφώνει» τους μικρούς μας φίλους σε ναύτες και μέσα από ένα παιχνίδι βρίσκουμε τα πλοία που μας ενδιαφέρουν, ενώ παράλληλα οι μικροί ερευνητές ψάχνουν για να ανακαλύψουν τα κρυμμένα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στο πλοίο «Αβέρωφ». Εκεί, τα παιδιά θα χρειαστεί να βάλουν τις δυνάμεις τους για να το συναρμολογήσουν καθώς του λείπουν σημαντικά κομμάτια τα οποία και θα μάθουμε. Στη συνέχεια μας περιμένει η αίθουσα- γέφυρα αντιτορπιλικού πλοίου όπου τα παιδιά γίνονται καπετάνιοι και ταξιδεύουν...

Α' Τάξη:
1) Ο μαγικός κόσμος του βυθού!
Τα παιδιά έπειτα από ένα ταξίδι περιπλάνησης στις αίθουσες του Μουσείου οδηγούνται στην αίθουσα του βυθού για να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο που υπάρχει κάτω από το νερό. Ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια αφής, μίμησης και άλλα βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν μια πιο ζωντανή εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Στην παρέα μας θα βρίσκεται η χελώνα καρέτα- καρέτα και ο σφυροκέφαλος καρχαρίας που θα μας αποκαλύψουν άγνωστα μυστικά της θάλασσας..

2) Ναύτες για μία μέρα!
Τα παιδιά γίνονται ναύτες μέσα στο Μουσείο, βιώνοντας μέσα από διάφορες δραστηριότητες την καθημερινότητα ενός ναύτη, τις συνήθειες, τα καθήκοντα, και την ενδυμασία του. Ανακαλύπτουμε την εξέλιξη της στολής τους από τα παλαιότερα χρόνια έως σήμερα, μαθαίνουμε να κάνουμε ναυτικούς κόμπους και παίζουμε παιχνίδια παρατηρητικότητας με ομαδικές δραστηριότητες που ενεργοποιούν την κοινωνικότητα των παιδιών εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις τους.

Β' Τάξη:
1) Η θάλασσά μας κινδυνεύει..
Με παρέα τη θαλάσσια χελώνα καρέτα- καρέτα, τα παιδιά ανακαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει το θαλάσσιο περιβάλλον με ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Έπειτα, πρέπει να σκεφτούν λύσεις τις οποίες αποτυπώνουν με το δικό τους τρόπο ενεργοποιώντας τον αυθορμητισμό τους, τη φαντασία τους και την οικολογική τους συνείδηση.

2) Ανακαλύπτω τους φάρους παίζοντας!
Μια πρώτη επαφή με το Φαρικό Υλικό και τον Φάρο των Χανίων, μέσα από τα εκθέματα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό του Μουσείου. Τα παιδιά γνωρίζουν τη χρησιμότητα και την εξέλιξη των Φάρων στις Ελληνικές θάλασσες μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως παιχνίδια ερωτήσεων, έρευνας αλλά και φαντασίας. Ελάτε μαζί μας για ένα «φωτεινό» ταξίδι στην ιστορία του Φάρων..

Γ' Τάξη:
1) Το Μινωικό πλοίο
Ταξίδι στα χρόνια του Μίνωα με το Ομοίωμα πλοίου της Μινωικής Περιόδου που βρίσκεται στο Νεώριο ΜΟRO. Οι μαθητές φτιάχνουν ένα λεξικό με λεξιλόγιο εμπνευσμένο από εκείνα τα χρόνια, «ταξιδεύουν» με τα πλοία της εποχής, γνωρίζουν τα προϊόντα που υπήρχαν αλλά και αυτά που εισήγαγαν από άλλους τόπους.

2) Οι φάροι της Ελλάδας και ο Φάρος των Χανίων
Μια πρώτη επαφή με το Φαρικό Υλικό και το Φάρο των Χανίων, μέσα από τα εκθέματα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό του Μουσείου. Τα παιδιά γνωρίζουν τη χρησιμότητα και την εξέλιξη των Φάρων στις Ελληνικές θάλασσες μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια ερωτήσεων, έρευνας αλλά και φαντασίας. Ελάτε μαζί μας για ένα «φωτεινό» ταξίδι στην ιστορία του Φάρων...

Δ' Τάξη:
1) Γνωριμία με μία Τριήρη
Τα παιδιά θα πρέπει να εντοπίσουν μόνα τους την Αρχαία Αθηναϊκή Τριήρη και να την ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα πλοία του Μουσείου μας. Αφού την παρατηρήσουμε προσεχτικά θα την συγκρίνουμε με την Ρωμαϊκή Τριήρη αλλά και με τη Διήρη, που υπάρχει στην ίδια αίθουσα. Βλέπουμε από κοντά τη μακέτα με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου τα ίδια τα παιδιά ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο την εξέλιξή της και στη συνέχεια χωριζόμαστε σε δύο ομάδες για να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με σχετικές ερωτήσεις.

2) Ένα «μαγικό» ταξίδι στις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης
Μια πρώτη επαφή με τους χώρους, τα εκθέματα, τις συλλογές και τους σκοπούς του Μουσείου. Γνωρίζουμε μαζί με τα παιδιά τα πιο δημοφιλή δωμάτια και ανακαλύπτουμε πτυχές της Ναυτικής μας Ιστορίας με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο.

Ε' Τάξη:
1) Βυζαντινά Χρόνια
Τα παιδιά μαθαίνουν τη Ναυτική Ιστορία του Βυζαντίου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου μας. Έρχονται σε επαφή με χαρακτηριστικά πλοία της εποχής όπως ο Δρόμωνας με το μυστικό πανίσχυρο όπλο του. Γνωρίζουμε το πλήρωμα του πλοίου και τις αρμοδιότητές του, ενώ τα παιδιά με κλειστά μάτια μαντεύουν υλικά που υπήρχαν σε εκείνη την εποχή. Δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στους αυτοκράτορες του Βυζαντίου και να τους διαχωρίσουμε μέσα παιχνίδια αντιστοίχισης.

2) Ένα «μαγικό» ταξίδι στις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης
Μια πρώτη επαφή με τους χώρους, τα εκθέματα, τις συλλογές και τους σκοπούς του Μουσείου. Γνωρίζουμε μαζί με τα παιδιά τα πιο δημοφιλή δωμάτια και ανακαλύπτουμε πτυχές της Ναυτικής μας Ιστορίας με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο.

Στ' Τάξη:
1) Βαλκανικοί Πόλεμοι- Θ/Κ Αβέρωφ
Μέσα από τα Ιστορικά καράβια, που βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου το πρόγραμμα μελετάει τους Βαλκανικούς πολέμους. Θα μείνουμε περισσότερο στο ένδοξο Θ/Κ Αβέρωφ ενώ τα ίδια τα παιδιά θα συλλέξουν πληροφορίες από την αντίστοιχη αίθουσα του Μουσείου και από επιλεγμένο ντοκιμαντέρ.

2) Η Μάχη της Κρήτης
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γίνουν ερευνητές και να γνωρίσουν σημαντικά ιστορικά κειμήλια εκείνης της περιόδου μέσα από παιχνίδια έρευνας, παρατηρητικότητας και ευρηματικότητας. Στο τέλος με ένα παιχνίδι ερωτήσεων οι μικροί μας φίλοι επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα όσων βρήκαν και με δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν αυτό που τους εντυπωσίασε περισσότερο από την επίσκεψή τους.

Επετειακά Προγράμματα.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο Μουσείο μας θα πραγματοποιηθούν Επετειακά Προγράμματα τα οποία σκοπό έχουν να κρατήσουν ζωντανές τις πιο σημαντικές μνήμες της Ιστορίας του τόπου μας και της Ναυτικής μας κληρονομιάς.
Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται στις τάξεις δ', ε' και στ' Δημοτικών Σχολείων και είναι τα εξής:
1. Η Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα
2. Η Ένδοξη Μάχη της Κρήτης
3. Η Επέτειος του Όχι- 28η Οκτωβρίου
4. Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα σχολεία που μας επισκέπτονται από πιο μακρινές περιοχές.
Ελάτε να γνωρίσουμε το Ν.Μ.Κ
Μια πρώτη επαφή με τους χώρους, τα εκθέματα, τις συλλογές και του σκοπούς του Ναυτικού Μουσείου. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί το Μουσείο μας και να δημιουργήσουμε ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα εκθέματα που βρίσκονται στους χώρους μας. Αυτό το πρόγραμμα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με μια διαφορετική, πιο δημιουργική και πιο παιχνιδιάρικη όψη του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

TOP