Οι Έλληνες κατά τη μακρά διάρκεια της Τουρκοκρατίας επέδειξαν ακατάβλητη αντοχή διατηρώντας τα ιερά και τα όσια της φυλής και άσβεστη τη φλόγα, για την εθνική τους σύσταση. Μεγάλη ήταν η συμβολή της Ορθοδοξίας, για την οποία οι Νεοέλληνες, πλέον της πίστεώς τους, αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη. Οι Έλληνες οργανώθηκαν, απέκτησαν αναπτυγμένη ναυτιλία και προετοίμασαν την ανεξαρτησία τους από τα τέλη του 18ου αιώνα, με κατάληξη την 25η Μαρτίου του 1821, όταν ξέσπασε επανάσταση, η οποία εξαπλώθηκε σταδιακά στον Ελλαδικό χώρο. Μέσα από σοβαρές δυσχέρειες και εσωτερικές διαμάχες μια Ελληνική δύναμη δημιουργήθηκε. Χωρίς πλοία και ικανούς ναυτικούς, καμία Ελληνική κίνηση ήταν ποτέ δυνατή. Και το 1821, επανάσταση χωρίς στόλο θα ήταν παραφροσύνη.
Ο Ελληνικός στόλος συγκροτήθηκε από τη μετατροπή του εμπορικού ναυτικού σε πολεμικό. Υπολογίζονται σε 700 περίπου τα σκάφη την ώρα της Επανάστασης, που κατά το μεγαλύτερο μέρος άνηκαν στα νησιά, Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσος, όπως και το Γαλαξίδι. Τα πλοία αυτά έκαναν εμπόριο σε όλες τις θάλασσες. Τα πληρώματα θεωρούντο τα καλύτερα της εποχής εκείνης σε ναυτοσύνη και ήταν τα πιο εμπειροπόλεμα, γιατί είχαν εξασκηθεί, αντιμετωπίζοντας συνεχώς τους πειρατές. Έτσι επανδρώθηκαν 150 πλοία «γραμμής» και πολλά από τα υπόλοιπα έγιναν πυρπολικά.
Ύστερα από αγώνες και θυσίες πολλών ετών, άλλαξε και η επίσημη πολιτική των Ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), όπου ο ενωμένος στόλος Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας καταναυμάχησε τον ενωμένο στόλο Οθωμανών και Αιγυπτίων, υπεγράφη σύμφωνο αυτονομίας στην αρχή και αργότερα το 1830 πλήρους ανεξαρτησίας της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).
Η Κρήτη, παρά τους ηρωικούς αγώνες και παρά το γεγονός ότι πολλοί Κρήτες μετέβησαν εθελοντικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και πολέμησαν για την ανεξαρτησία της (έλαβαν μέρος σε πάμπολλες μάχες κατά των Οθωμανών και πολέμησαν στο πλευρό του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι) παρέμειναν υπό την Οθωμανική κατοχή. Τα «όπλα της δικαιοσύνης» δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά.