Επ΄ευκαιρίας εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποδέχθηκαν την πρόταση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν στην Τεργέστη και στη Βενετία.
Στην Τεργέστη συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Τεργέστης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στην Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.
Στη Βενετία συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Σπουδών και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τιμών του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 4:30μ.μ.
Στις τόσο τιμητικές αυτές εκδηλώσεις παρουσιάστηκε το δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ “1866” του Φ. Κωνσταντινίδη σε Ιταλική μεταγλώττιση από το Ν. Μ. Κρήτης, στο οποίο διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την Πολυπόθητη Ενωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, καθώς και το Ιστορικό Πόνημα του Χατζημιχάλη Γιάνναρη “η Κρητικοπούλα”.
Η συνδιοργάνωση των δύο αυτών εξαιρετικών εκδηλώσεων στους Ελληνες πατριώτες και εξαιρετικούς Φιλέλληνες των Ιστορικών αυτών πόλεων από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, άνοιξε νέους ορίζοντες διάδοσης των πολιτισμικών δρώμενων του τόπου μας και αναμένεται η συνέχεια συνδιοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων και σε άλλες ιστορικές πόλεις με έντονο Ελληνικό στοιχείο.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα η υπερβολική αγάπη και πάθος για την πατρίδα, για την Ελλάδα μας όλων αυτών που ζουν μακριά της και μεγαλουργούν διαχρονικά Πατριδολάτρες του τόπου μας με έντονη την διατήρηση της Ιστορίας και της γλώσσας.
Η συνδιοργάνωση των λαμπρών αυτών εκδηλώσεων σ’ αυτές τις ιστορικές πόλεις με το έντονο Ιστορικό στοιχείο, με την έντονη παρουσία διαχρονικά των Ελλήνων αποτελεί μέγιστη τιμή για το Μουσείο μας και ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες διάδοσης της ένδοξης Ιστορίας του τόπου μας.
"Συνοπτικά το Ναυτικό Μουσείο είναι μια μεγίστη απόδειξη του ενδιαφέροντος και αγάπης του ελληνικού ενδόξου Ναυτικού μας, που συνεχίζοντας τις θαυμάσιες παραδόσεις του στον πόλεμο και την ειρήνη, κληροδοτεί στην επαρχιακή πόλη της Ελλάδος ένα πολιτιστικό κτίσμα εφάμιλλο των καλλιτέρων ευρωπαϊκών του είδους." Εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρισις" φύλλο της 25.02.1973