Στο πλαίσιο των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων και συνεργασίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδας είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε στον χώρο του Νεωρίου MORO την περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21: Χανιά». Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί ένα από τα 11 περιφερειακά Μουσεία της “Πρωτοβουλίας 1821-2021”, που συμμετέχουν στο Επετειακό Πρόγραμμα “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21” με απώτερο στόχο να τιμηθεί η επέτειος συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 05 Ιουνίου 2021 στις 20:00 με κεντρική ομιλία και χαιρετισμούς εκπροσώπων των συνδιοργανωτών. Θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2021. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει εναντίον του Covid 19.
Στην έκθεση θα παρουσιάζονται αυθεντικά κειμήλια του Αγώνα από τις πλούσιες Συλλογές του ΕΙΜ καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η παρουσίασή τους εμπλουτίζεται με ψηφιοποιημένο οπτικό υλικό (βίντεο). Παρακολουθώντας την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού από τα τέλη του 18ου αι. έως και το 1830, φιλοδοξεί να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Παράλληλα επιδιώκει να προβάλει τις προσπάθειες των Κρητών για αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και ένωση με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 1821 και συνεχίστηκαν έως το 1913. Η έκθεση ακολουθεί τη δομή της κεντρικής έκθεσης του ΕΙΜ στην Αθήνα και περιλαμβάνει επτά ενότητες.
Πρώτη ενότητα: Καταγραφή της διεθνούς συγκυρίας πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης.
Δεύτερη ενότητα: Επανάσταση σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και εξέλιξη του Αγώνα στην Κρήτη.
Τρίτη ενότητα: Ο καίριος ρόλος που είχε ο αγώνας στη θάλασσα για την αίσια έκβαση της Επανάστασης.
Τέταρτη ενότητα: Η Επαναστατική Κοινωνία και ο ρόλος της ιατρικής στον Αγώνα.
Πέμπτη ενότητα: Η διεθνής ακτινοβολία του Αγώνα παρουσιάζοντας σημαντικούς Φιλέλληνες, που συμμετείχαν ενεργά στον Αγώνα.
Έκτη ενότητα: Οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις μέχρι την περίοδο του Ιωάννη Καποδίστρια και οι προσπάθειες των Κρητών για την οργάνωση των Επαναστατικών θεσμών και επιτροπών.
Έβδομη ενότητα: Οι επαναστάσεις των Κρητών καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα αλλά και η επιθυμία και επιμονή τους για την ενσωμάτωση-Ένωση με την Ελλάδα.
Παρουσιάζονται, επίσης, κειμήλια μέρους της προσωπικής συλλογής του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών κυρίου Κωνσταντίνου Γύπαρη.
Η έκθεση αυτή εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο της φετινής θερινής περιόδου για την πόλη μας.