SandMap, διαδραστική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας

Το SandMap® είναι μια διαδραστική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας, που δημιουργήθηκε κυρίως για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού τουρισμού. Υλοποιείται και υποστηρίζεται από την ερευνητική ομάδα SenseLab Space Informatics του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το SandMap είναι μια απτή εναλλακτική λύση για την οπτικοποίηση χαρτών, την αλληλεπίδραση και την υποστήριξη αποφάσεων. Ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα την άμμο σε οποιοδήποτε σχήμα και στο χάρτη τα χαρακτηριστικά της θα προσαρμόζονται δυναμικά μέσω εντυπωσιακών προβολών γραφικών. Με την παροχή απτών απεικονίσεων σε πραγματικό χρόνο, οι χρήστες μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τον τρισδιάστατο χώρο και να αποκτήσουν χωρική επίγνωση της μορφολογίας της υπό εξέταση περιοχής, επικοινωνώντας χωρικές πληροφορίες. Έτσι, το SandMap παρέχει μια πλατφόρμα οπτικοποίησης και αλληλεπίδρασης που υποστηρίζει τη χωρική εκπαίδευση και τη λήψη αποφάσεων σε πληθώρα χρηστών.

Μια κοινοπραξία από ένα ερευνητικό ινστιτούτο και δύο φορείς: ένα ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και δια βίου εκπαίδευσης και ένα μουσείο (ερευνητική ομάδα SenseLab Space Informatics του Πολυτεχνείου Κρήτης, Eκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου, Ναυτικό Μουσείο Κρήτης) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ασκήσεις, παιχνίδια που θα εκπαιδεύουν, θα βελτιώνουν και θα ψυχαγωγούν τους χρήστες του, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσουν τη χωρική τους νοημοσύνη και την αντίληψή τους για τον τρισδιάστατο χώρο. Τα άβαταρ και οι ενότητες εικονικής πραγματικότητας θα υποστηρίξουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του SandMap.

To SandMap  αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με κωδικό Τ2ΕΔΚ-00896 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Αντικείμενο του έργου είναι η προσαρμογή και είσοδος στην αγορά του εκπαιδευτικού τουρισμού της πρωτότυπης πλατφόρμας (SandMap) που βραβεύθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το SandMap υποστηρίζει δράσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού τουρισμού μέσω πληθώρας διαδραστικών ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα επί τράπεζας γεμάτης με άμμο. Καθώς ο χρήστης διαμορφώνει την επιφάνεια της άμμου όπως εκείνος θέλει, το προϊόν μας, το SandMap αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο προβάλει την διαθέσιμη χωρική πληροφορία. Η αντίληψη αυτής της πληροφορίας από τον χρήστης βελτιώνεται έτσι σημαντικά καθώς χρησιμοποιεί την όραση αλλά και την αφή του επί της μορφολογίας που ο ίδιος/α διαμόρφωσε. Το προτεινόμενο έργο διαφοροποιεί την αγορά του εκπαιδευτικού τουρισμού καθώς επικεντρώνεται στην βελτίωση και καλλιέργεια της χωρικής σκέψης και νοημοσύνης των χρηστών του SandMap.

Μέσω του έργου, ο χρήστης συν-διαμορφώνει την μορφολογία του εδάφους και διαπιστώνει πως θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες και τα αποτελέσματα διαφόρων πολιτιστικών/ιστορικών γεγονότων. Έτσι υπερέχει σημαντικά της χρήσης των συμβατικών ψηφιακών μέσων (οθόνες αφής, έτοιμα video, κ.ά.) σε χώρους πολιτισμού.

Η κατασκευή πρωτότυπου SandMap που θα λειτουργεί στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

TOP