Στόχοι & Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Έχοντας υπόψη τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία τα μουσεία αποτελούν χώρο μάθησης, συνάντησης, έρευνας, ανακαλύψεων αλλά και ψυχαγωγίας όχι μόνο για ειδικευμένους ή τους ανθρώπους του πνεύματος, αλλά και για το ευρύ κοινό, τους νέους και τα παιδιά, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, πρώτο στο νομό Χανίων, ξεκίνησε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου λειτουργούν από το 1997.

Στόχοι

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ν.Μ. Κρήτης έχουν ως στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, μέσω της ενεργοποίησης της κριτικής σκέψης και της παρατηρητικότητας τους. Στοχεύουν κυρίως να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους μελέτης μέσα από τα συγκεκριμένα θέματα του Μουσείου.

Δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τα σύγχρονα παιδαγωγικά πρότυπα και θεωρίες της μουσειακής εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και δυνατότητες κάθε ηλικίας στην οποία απευθύνονται.

Τα προγράμματα προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη φαντασία, την ευαισθησία και τον προβληματισμό των παιδιών, δίνοντας έμφαση τόσο στην ατομική συμμετοχή όσο και στην ομαδική συνεργασία.

Έτσι μέσα από τα προγράμματα επιδιώκεται:

  1. Εξοικείωση με το χώρο του μουσείου και τα εκθέματά του.
  2. Επαφή με τη θάλασσα και το οικοσύστημά της καθώς και με τη ναυτική ιστορία και κληρονομιά του τόπου μας.
  3. Δημιουργία κίνητρων για τη συνεργασία μουσείου και σχολείου συνδυάζοντας τη μάθηση στο μουσείο με τη διδασκαλία μέσα στην τάξη.

 

 

Εκπαιδευτικά Θέματα & Δομή τους

Δομή

Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:

  • Καλωσόρισμα και γνωριμία με τον χώρο και τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.
  • Παρουσίαση του κυρίως θέματος βασισμένη σε συζήτηση-διάλογο κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά παρατηρούν, συγκρίνουν, φαντάζονται και παίζουν.
  • Δημιουργική δραστηριότητα με φυλλάδια, παιχνίδια, ζωγραφική και κατασκευές προσαρμοσμένα στην κάθε ηλικία.
  • Άλλες δραστηριότητες όπως κυνήγι χαμένου θησαυρού, επιτραπέζια παιχνίδια, δραματοποίηση παραμυθιού κ.α.

«ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Προς το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, παιδιά από διάφορα σχολεία του νομού Χανίων συμμετέχουν στην εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» που οργανώνει το Ν.Μ. Κρήτης. Εκεί με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν με το δικό τους τρόπο, ομαδικά θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολούθησαν στο μουσείο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Δήλωση συμμετοχής κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στα τηλέφωνα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης 28210-91875 και 28210-74484, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00.

Θέματα

Τα προγράμματα του Ν. Μ. Κρήτης απευθύνονται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα Παιδιά Νηπιακής Ηλικίας. Ειδικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2004. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν δομηθεί με βάση το σχολικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα το μάθημα και την ύλη της ιστορίας της κάθε τάξης αλλά και με θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος προτείνοντας σχετικές λογοτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σχολικού Έτους 2023 - 2024

Για 25η χρονιά θα πραγματοποιηθούν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, τα οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 04 Noεμβρίου 2023 και θα πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Νήπια:
1) Ο μαγικός θαλάσσιος κόσμος

2) Ψάχνοντας τον χαμένο θησαυρό

Α' Τάξη:
1) Οι θαλάσσιες χελώνες

2) Ναύτες για μία μέρα

Β' Τάξη:
1) Η θάλασσα εκπέμπει S.O.S.!

2)Ήταν ένα μικρό καράβι (Θαλασσογραφία)

Γ' Τάξη:
1) Ταξιδεύοντας στη Μινωική Κρήτη

2) Φάρος: Ένας ακούραστος παραθαλάσσιος φρουρός

3) Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Δ' Τάξη:
1) Τα πλοία της Αρχαίας Ελλάδας

2) Τα πλοία και η ιστορία τους

Ε' Τάξη:
1) Πάμε μια βόλτα στο Βυζάντιο

2) Εξερευνώντας τα Ενετικά Χανιά {Μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης του προγράμματος SandMap} 

Στ' Τάξη:

1) Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων

2) Ιστορία της Μάχης της Κρήτης

Επετειακά Προγράμματα.
Τα Επετειακά Προγράμματα έχουν σκοπό να κρατήσουν ζωντανές τις πιο σημαντικές μνήμες της Ιστορίας του τόπου μας και της Ναυτικής μας παράδοσης:

Α. Για τις τάξεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
1. Νήπιο, Α' και Β' Τάξη Δημοτικού: Το στολισμένο μας καράβι (04 - 21 Δεκεμβρίου)

2. Ε' και Στ' Τάξη:

α) Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα (27 Νοεμβρίου – 08 Δεκεμβρίου)

β) Η Ναυτοσύνη στην Επανάσταση του 1821 (18 - 29 Μαρτίου)

TOP