Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Την  1η Σεπτεμβρίου 1939 κηρύχθηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με αφορμή την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία. Οι συνεχείς προκλήσεις της Ιταλίας κατά  της Ελλάδα κορυφώθηκαν στις 15 Αυγούστου του 1940 με το ανοσιούργημα του τορπιλισμού της Έλλης από το Ιταλικό υποβρύχιο “Delfino” στην Τήνο κατά την Εορτή της Παναγίας. Την 28η Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο Ιταλικό τελεσίγραφο με το Ηρωικό “ΟΧΙ”.  Η χώρα μας μπήκε στον πόλεμο και ξεκίνησε ο “υπέρ πάντων αγών” που ήταν απελπιστικά άνισος. Ο αγώνας στη θάλασσα είναι εφικτό να χωριστεί σε δύο φάσεις:

1η Φάση: Η υποστήριξη των δυνάμεων στη ξηρά στο μέτωπο της Αλβανίας. Επιβαλλόμενος ο φόρος τιμής που απονέμει η ιστορία στην ηρωική δράση του  Ναυτικού. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε με την Γερμανική εισβολή και κατάληψη της Ελλάδας τον Απρίλιο 1941.

2η Φάση: Οι Έλληνες Ναυτικοί πιστοί στις παραδόσεις τους δεν υπέστειλαν τη σημαία και οδήγησαν τα υπολείμματα του Στόλου τους στην Αλεξάνδρεια στις 25 Απριλίου 1941για να συνεχίσουν τον Αγώνα για 4 ακόμα χρόνια. Κι ενώ στην εξαθλιωμένη και αιμόφυρτη Ελλάδα ανοίγει ένα νέο μέτωπο, της Εθνικής αντίστασης, τα ελληνικά πολεμικά συμμετέχουν σε αναρίθμητες νηοπομπές, αποβάσεις, επιδρομές στη Μεσόγειο, Ατλαντικό, Ινδικό και στην μεγάλη απόβαση της Νορμανδίας. Νέες σελίδες δόξας. Οι Σύμμαχοι τιμούν το θάρρος και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Η μεγάλη αυτή εποποιία τελειώνει, όταν πλέον είχε περάσει η μαύρη σκιά της δουλειάς και ο Ελληνικός Στόλος έπλευσε ξανά προς το Φάληρο στις 17 Οκτωβρίου 1944. Η Ελλάδα υποδέχθηκε με συγκίνηση τους Έλληνες ναύτες, που είχαν φανεί άξιοι της Πατρίδας.

Οι Σύμμαχοι τιμούν το θάρρος και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Η μεγάλη αυτή εποποιία τελειώνει, όταν πλέον είχε περάσει η μαύρη σκιά της δουλειάς και ο Ελληνικός Στόλος έπλευσε ξανά προς το Φάληρο στις 17 Οκτωβρίου 1944. Η Ελλάδα υποδέχθηκε με συγκίνηση τους Έλληνες ναύτες, που είχαν φανεί άξιοι της Πατρίδας.
TOP