Ημερολόγιο Δράσεων

Τέλος
15-05-2016 έως 22-05-2016

75 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχή
Τέλος
27-06-2015

Εγκαίνια Έκθεσης Nelson στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

27-06-2015

Το Σάββατο 27 Ιουνίου, το βράδυ και ώρα 20:00 ανοίγει η «Ναυτική Συλλογή του Ναυάρχου Horatio Nelson» με εκδήλωση στον αύλιο χώρο του Φρουρίου Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων, στην Κρήτη. Ομιλιτής θα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, με θέμα «Ο Ναύαρχος Horatio Nelson, μια διαχρονική ναυτική προσωπικότητα».

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
04-12-2013

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΚΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2)

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» 04 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015

Για πρώτη φορά μία έκθεση επιχειρεί να ερμηνεύσει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με βάση το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που καθόρισε κυρίαρχες καλλιτεχνικές του επιλογές. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη παρουσιάζει τη σημασία της Κρήτης για τη Βενετία τον 16ο αιώνα και χαρτογραφεί την κοινωνική, ιδεολογική και οικονομική διάρθρωση του νησιού, με εργαλείο τη σχέση πόλης-υπαίθρου.

Η δεύτερη εξετάζει τα καλλιτεχνικά φαινόμενα του ιδιαίτερου αστικού, κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος των Κρητικών πόλεων, δίνοντας έμφαση στο πώς οι Κρητικοί ζωγράφοι επιχείρησαν να συνδυάσουν τη βυζαντινή με τη δυτική παράδοση.

Η τελευταία ενότητα δομεί μία ερμηνεία για την κρητική περίοδο του Θεοτοκόπουλου, με βασικό εργαλείο την υφολογική εξέταση των έργων του και τη σύγκρισή τους με άλλα κρητικά έργα. Ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που οδήγησαν τον Θεοτοκόπουλο να αναχωρήσει για τη Βενετία το Φθινόπωρο του 1567 ή την Άνοιξη του 1568

Διάθεση εκθεμάτων για την περιοδική έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αφιερώματος για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του El Greco.
Η περιοδική έκθεση του ΒΧΜ, με τίτλο «Τέχνη και κοινωνία στην Κρήτη στα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» –η οποία θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2015 έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη, πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία. Η έκθεση, ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές αρχές,αναπτύσσεται σπονδυλωτά, με βασικούς άξονες ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνίας και της τέχνης κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Το Μουσείο μας συμμετέχει με προσωρινό δανεισμό της Μακέτας Ενετικών Νεωρίων και με το μοντέλο Βενετσιάνικου πολεμικού πλοίου, γαλέρα Καπιτάνα (12ος-18ος αι.)

03-12-2014

 

Διαβάστε Περισσότερα

24-11-2014

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΗΓΕΤΕΣ"

24 Νοεμβρίου 2014
Συμμετοχή σε εκδήλωση – παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειρά «ΗΓΕΤΕΣ» και συγκεκριμένα για τον τόμο που αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο την οποία διοργάνωσε η Εφημερίδα «Καθημερινή» και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, συμμετοχή και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

24-11-2014

 

Διαβάστε Περισσότερα

17-10-2014 έως 19-10-2014

ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 15ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ

17-10-2014

17 έως και 19 Οκτωβρίου 2014

Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα SylviasIoannoufoundation στο Μουσείο Κυκλαδικής με θέμα «ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ»

Κύριος και βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν εκ νέου οι ιστορικές διαστάσεις ενός φαινομένου που επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο έως τα τέλη του 19ου αιώνα, επανεξετάζεται λεπτομερώς, γνωρίζοντας όμως ότι το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να ακμάζει μέχρι και τις ημέρες μας.ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Από 17 έως και 19 Οκτωβρίου 2014 διοργανώθηκε το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το Sylvias Ioannou foundation στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Για μια ακόμη φορά παρόντες και εκπρόσωποι του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης οι οποίοι κούρσεψαν τις γνώσεις και τις απόψεις των εκλεκτών ομιλητών.
Κύριος και βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν εκ νέου οι ιστορικές διαστάσεις ενός φαινομένου επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο έως τα τέλη του 19ου αιώνα, επανεξετάζεται λεπτομερώς, γνωρίζοντας όμως ότι το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να ακμάζει μέχρι και τις ημέρες μας.

Διαβάστε Περισσότερα

09-08-2014

ΕΝΑ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Π.Ν.

09-08-2014-1

09-08-2014-2

09-08-2014-3

 

Διαβάστε Περισσότερα

21-05-2014

16 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε την 21 Μαΐου 2014 την καθιερωμένη εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία», η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών μας Προγραμμάτων. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ξεκίνησαν το 1999 και έχουν ως στόχο τους να αποτελέσει το Μουσείο ένα πόλο έλξης για τα παιδιά μεταδίδοντάς τους την πολύ λαμπρή Ιστορία του Τόπου μας και της Ναυτικής μας κληρονομιάς με έναν τρόπο δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Για το σχολικό έτος 2013-2014 τα παιδιά που συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ανέρχονται στις 4.000 περίπου, κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα όλους στο Μουσείο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την Ανακατασκευή ενός ομοιώματος Μινωικού πλοίου η παιδική Εκδήλωση είχε αυτό ως κεντρικό θέμα, οπότε και τα δράσεις που παρουσιάστηκαν ήταν εμπνευσμένες από τον Μινωικό Πολιτισμό. Φέτος, είχαμε την χαρά να έχουμε δίπλα μας πέντε (5) σχολεία του νομού μας τα οποία παρουσίασαν εξαιρετικά δρώμενα εντυπωσιάζοντας όλους τους θεατές. Πιο συγκεκριμένα:
• Μουσικοχορευτικό Δρώμενο, Α' τάξη του 2ου Δημ. Σχ. Χανίων «Μεσ' σ' αυτή τη βάρκα» με τους δασκάλους Ιωάννη Δρακάκη και κα Αγγελική Δούκα
• Μουσικοθεατρικό Δρώμενο- Παντομίμα, 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων «Σαν Μινωικό καράβι απ' το κύμα ανίκητο» με την νηπιαγωγό κ. Μαρία Παπουτσάκη
• Θεατρικό Δρώμενο, Γ' τάξη του 6ου Δημ. Σχ. Χανίων «Ταξίδι στη χώρα του Μίνωα» με τους εκπαιδευτικούς: κα. Κλώκου Χρυσούλα, κα Μαρουλάκη Ιωάννα, κα Πανακούλια Ιωάννα, κ. Αϊβαζογλου Ιωάννη, κ. Βαρυπατάκη Νικόλαο και την κα Παγωνάκη Αικατερίνη
• Θεατρικό Δρώμενο, Ε' τάξη του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων «Το τρελοβάπορο» με τη θεατρολόγο κα Αθηνά Πρίντζη και τη δασκάλα κα Κογιαννάκη Μαρία
• Θεατρικό Δρώμενο, Α' & Γ' τάξη των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου «Ταξιδεύοντας με τους Μινωίτες» με τη θεατρολόγο κα Αρχοντάκη Μαρία, τους δασκάλους κα Σμαράγδη Τσιραντωνάκη, κ. Κουναλάκη Μανώλη και την εικαστικό κα Ερμιόνη Ράμμου.
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις πολύ αξιόλογες ζωγραφιές με κολάζ με θέμα «Το Μινωικό καράβι» που έκαναν παιδιά από όλο το νομό Χανίων με αφορμή τον διαγωνισμό μας. Ειλικρινά, όλα τα έργα των παιδιών ήταν άριστα και ξεπέρασαν ακόμα και τις δικές μας προσδοκίες, σε έναν διαγωνισμό που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Αρκετά από αυτά τα παιδιά βραβεύτηκαν, ενώ σε όλα τα παιδιά δόθηκαν Αναμνηστικά Διπλώματα συμμετοχής και κονκάρδες για την εξαιρετική τους προσπάθεια.
Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν να ξεχαστούν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και να πάρουμε δυνάμεις από τα παιδιά μας τα οποία έχουν πολλές δυνατότητες μέσα τους και μας κάνουν να κοιτάζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Πολλά συγχαρητήρια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν.

21-05-2014

21-05-2014-2

21-05-2014-3

 

Διαβάστε Περισσότερα

17-05-2014 έως 18-05-2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

17-05-2014

Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης είχε τη χαρά να συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 αντίστοιχα, με προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το θέμα είναι «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» και εμείς συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την Ανακατασκευή του Ομοιώματος ενός Αντιπροσωπευτικού Μινωικού σκάφους, επικεντρωθήκαμε σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00 -21:00 πραγματοποιήθηκε Ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Νεώριο ΜΟRO (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) με θέμα «10 χρόνια Μινωικό πλοίο» στο οποίο συμμετείχαν παιδιά Δημοτικών σχολείων διάρκειας 1 ώρας Δωρεάν. Το πρόγραμμα διεξήχθη και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στις 10:00-12:00 στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Β. ΙΤΑΛΙΑΣ

29-03-2014

Επ΄ευκαιρίας εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποδέχθηκαν την πρόταση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν στην Τεργέστη και στη Βενετία.
Στην Τεργέστη συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Τεργέστης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στην Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.
Στη Βενετία συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Σπουδών και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τιμών του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 4:30μ.μ.

29-03-2014-2
Στις τόσο τιμητικές αυτές εκδηλώσεις παρουσιάστηκε το δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ “1866” του Φ. Κωνσταντινίδη σε Ιταλική μεταγλώττιση από το Ν. Μ. Κρήτης, στο οποίο διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την Πολυπόθητη Ενωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, καθώς και το Ιστορικό Πόνημα του Χατζημιχάλη Γιάνναρη “η Κρητικοπούλα”.
Η συνδιοργάνωση των δύο αυτών εξαιρετικών εκδηλώσεων στους Ελληνες πατριώτες και εξαιρετικούς Φιλέλληνες των Ιστορικών αυτών πόλεων από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, άνοιξε νέους ορίζοντες διάδοσης των πολιτισμικών δρώμενων του τόπου μας και αναμένεται η συνέχεια συνδιοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων και σε άλλες ιστορικές πόλεις με έντονο Ελληνικό στοιχείο.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα η υπερβολική αγάπη και πάθος για την πατρίδα, για την Ελλάδα μας όλων αυτών που ζουν μακριά της και μεγαλουργούν διαχρονικά Πατριδολάτρες του τόπου μας με έντονη την διατήρηση της Ιστορίας και της γλώσσας.

29-03-2014-3
Η συνδιοργάνωση των λαμπρών αυτών εκδηλώσεων σ’ αυτές τις ιστορικές πόλεις με το έντονο Ιστορικό στοιχείο, με την έντονη παρουσία διαχρονικά των Ελλήνων αποτελεί μέγιστη τιμή για το Μουσείο μας και ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες διάδοσης της ένδοξης Ιστορίας του τόπου μας.

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2014 & 30-03-2014

ΤΕΡΓΕΣΤΗ & ΒΕΝΕΤΙΑ

2930-03-2014

Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, διάρκειας 60λεπτών, διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την απελευθέρωση της από το Τουρκικό ζυγό και την Ένωση της με την Ελλάδα, με κύριο άξονα την συγκλονιστική Επανάσταση του 1866 και κεντρικούς χαρακτήρες τον Γενικό αρχηγό Κυδωνίας, Γιάννη Χατζημιχάλη και τον ανιψιό του Αντώνη.
Θα παρουσιαστεί επίσης, από τον Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, κ, Φουρναράκη, το ιστορικό ποίημα «η Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, από το οποίο και εμπνεύστηκε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται επ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Τεργέστης.

Τεργέστη, Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.00
Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
(Riva III Novembre, 7, II piano)

Βενετία, Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 14.30
Κεντρική αίθουσα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών στη Βενετία
(Castello 3412 - Venezia 30122)
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας

Διαβάστε Περισσότερα

12-02-2014

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου,

Η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και

Το Ναυτικό  Μουσείο  Κρήτης

την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00

στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσίασαν το βιβλίο

«Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855 - 1935) μια ψυχογραφική προσέγγιση» του Α.Διαμαντή

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον  Ευστ. Ν. Σταθόπουλος Αρχιπλοίαρχος (Ι) Π.Ν. ε.α. Ομοτ. Καθητητής Παν. Κρήτης.

Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Θεοδωρόπουλου» απέδωσαν αποσπάσματα από

το Έπος «Η Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη

με την συνοδεία Κρητικής μουσικής από τους Αδελφούς Παντερμάκη.

Παρουσίαση Εκδήλωσης: κ. Σήφης Μαρκάκης Ειδ. Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Χανιών

Τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων «Η Κρητικοπούλα»-«Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης»

διατέθηκαν  στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου για την συνέχιση - αποπεράτωση

του έργου Ξενώνος - Συνοδών - Ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων.

Με την συμμετοχή:   Πολεμικού Ναυτικού —Ναυστάθμου Κρήτης,  Εκπαιδευτηρίων « Θεοδωρόπουλου»

Με την ευγενική φιλοξενία της Πλατσιδάκη Α.Ε. PortoVenezianoHotel

 

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
02-12-2013

Δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013

 02-12-2013

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που για 40 συναπτά χρόνια από την ίδρυση του, αποτέλεσε κτιριακά αναπόσπαστο κομμάτι του Φρουρίου Φιρκά και με βαρύ συναίσθημα της ευθύνης που διακατέχει τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για την διατήρηση της Πολιτισμικής κληρονομιάς και της Ναυτικής παράδοσης του τόπου μας δεν θα ήταν δυνατόν να μην συμμετέχει τουλάχιστον ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές.
Για τους λόγους αυτούς και γνωρίζοντας την άριστη φιλοτελική σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα ΕΛΤΑ, έγκαιρα πρότεινε τη δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013 .
H πρότασή αυτή προς τιμήν όχι μόνο έγινε αποδεκτή αλλά και χρησιμοποίησαν και υλικό από το Μουσείο μας. Έτσι λοιπόν, παρουσιάστηκαν την 2α Δεκεμβρίου 2013 ( μία ημέρα μετά την Ένωση λόγω αργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων της χώρας μας) δύο εξαιρετικά γραμματόσημα. Το ένα παρουσιάζει έναν ανέκδοτο χάρτη του Μουσείου μας από τη δωρεά του κ. Κώστα Τζωρτζάκη, την Κρήτη του Clouverius 1676 με τιμή 0,72€ και το άλλο μια ζωγραφική του Φρουρίου του Φιρκά και την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στο πυργίσκο με τιμή 1,00€ παρμένη από φωτογραφία του αρχείου μας που έχει διαθέσει ο φωτογράφος κ. Φάνης Μανουσάκης.
Τα δύο αυτά εξαιρετικά γραμματόσημα αποτελούν μέρος της φιλοτελικής σειράς των ΕΛΤΑ «ΕΘΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1913 ΜΕΡΟΣ Γ'»

Διαβάστε Περισσότερα

01-12-2013

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Π.Ν.

 01-12-2013

Μια καταπληκτική συναυλία, ένα μουσικό ταξίδι που μας οδήγησε όλους σε χρόνους αναμνήσεων και μας γέμισε υπερηφάνεια για το εξαιρετικό έργο της μουσικής του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού μας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.
Το μελωδικό αυτό πρόγραμμα με το οποίο έκλεισε η βραδιά για τον επίσημο εορτασμό επετείου των «100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» και τον εορτασμό των «40 χρόνων λειτουργίας Ναυτικού Μουσείου» θα παραμείνει για καιρό στην μνήμη όλου αυτού του κόσμου που πλημύρισε το Πνευματικό Κέντρο.
Η τιμητική πλακέτα που πρόσφορε ο Αρχηγός κ. Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης προς το Μουσείο μας σε συνδυασμό με την ευγενική διάθεση της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για την πραγματοποίηση της λαμπρής αυτής εκδήλωσης μας τιμά ιδιαίτερα και ειδικότερα αυτή την περίοδο εορτασμών και μας δίνει πολύ δύναμη και κουράγιο για την δύσκολή προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη του αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την διάδοση της ιστορίας του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε Περισσότερα

18-11-2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

 18-11-2013-1

 

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013-11-22

« 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο στα πλαίσια εορτασμού « 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» συνδιοργάνωσαν  μια λαμπρή εκδήλωση την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30 στον καταπληκτικό χώρο συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάσθηκε η επανέκδοση του Ποιήματος του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη «Κρητικοπούλα» (Συνέκδοση Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)καθώς και προβλήθηκε το Δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ «1866» του Φώτη Κωνσταντινίδη. 18-11-2013-2

Το βιβλίο παρουσίασαν με ιδιαίτερο γλαφυρό τρόπο οι γνωστοί ηθοποιοί κ. Γρηγόρης Βαλτινός, κ. Μιχάλης Αεράκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚρήτης) και ο Προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κων/νος Φουρναράκης.

18-11-2013-3

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ 2013

 27-09-2013

Ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος
Ναυτικού Μουσείου Κρήτης
Στα πλαίσια συμπληρώσεως 40 χρόνων λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και της ιδιαίτερης σχέσης με τον Φιλοτελισμό, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 εκδόθηκε ένας εξαιρετικός ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος με σφραγίδα κυκλοφορίας από τα ΕΛΤΑ Α.Ε. (διαστάσεις 18Χ9,5).
Η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιήθηκε στα ΕΛΤΑ για σφράγιση αναμνηστικών φακέλων Φιλοτελιστών και όχι μόνο, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο Φάκελος αυτός και η αναμνηστική σφραγίδα που προσέφεραν τα ΕΛΤΑ προς το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη συμπαράσταση των ΕΛΤΑ προς το Μουσείο μας και ιδιαίτερα της Διευθύντριας και του προσωπικού των ΕΛΤΑ Χανίων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Η διαχρονική αυτή στήριξη μας γεμίζει χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο Φιλοτελικό έργο. Προετοιμαζόμαστε δε για μια πανηγυρική παρουσίαση των Επετειακών γραμματοσήμων για τα «100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα» την 1η Δεκεμβρίου 1913 παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Καρόλου Παπούλια.

Εμμ. Πετράκης, Πρόεδρος Ν. Μ. Κρήτης
Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.

Διαβάστε Περισσότερα

28-09-2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΕΝΑΠ)

28-09-28-09-2013-12013-1

Το Ν.Μ .Κρήτης εορτάζοντας 40 χρόνια έργου στην Ναυτική Ιστορία και Παράδοση του τόπου μας με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται κάθε φορά τα στελέχη και φίλους του Πολεμικού Ναυτικού στους χώρους μας. Πρωταρχικός σκοπός μας η διατήρηση – διάδοση της Ένδοξης Ναυτικής Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τους λόγους αυτούς για άλλη μια φορά υποδεχθήκαμε στο Μουσείο μας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 σπουδαστές από το Ετήσιο Σχολείο Επιχειρησιακής Ναυτικής Ορολογίας (Maritime Operational Terminology Course) στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 13 βαθμοφόροι προερχόμενοι από την Τυνησία, Ουκρανία, Ιορδανία, Αλγερία Μαυροβούνιο, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013 έως 29-09-2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Π0ΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ( ΕΗΠΚ 2013)

272829-09-2013

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1994 έως το 2000, τη διεθνή γραμματεία συντονισμού είχε το ίδρυμα roi Baudouin στις Βρυξέλλες, ενώ από το 2001 αντικαταστάθηκε από το Centro National da Cultura στην Πορτογαλία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει το δικό της συντονιστικό φορέα. Το 2002 συμμετείχαν 47 περιοχές της Ευρώπης, όλες δηλαδή οι χώρες - μέλη της ΕυρωπαΪκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά", δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.
Ο σκοπός του προγράμματος υλοποιείται με τη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας σε πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν,τη γνωριμία και την εξοικείωση με το Άλλο, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανώσεων εθελοντών.
Οι ΕΗΠΚ είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.
Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Ως τόπος ορίζονται μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, κατά προτίμηση αυτά που είναι κλειστά στο κοινό.

Με ένα προεδρικό διάταγμα του 1996, το ΥΠΠΟ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας το σαββατοκύριακο του εορτασμού. Η Παρασκευή δε, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στο φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-28-29 Σεπτεμβρίου 2013).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη την Παρασκευή 27 , το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

27 Σεπτεμβρίου 2013. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου και της συμβολής του τουρισμού στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Δημοτική Πινακοθήκη συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτό τον εορτασμό με ελεύθερη είσοδο τόσο στο χώρο του Μουσείου όσο και στο Νεώριο (Moro) Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, η δε επισκεψημότητα του κόσμου (Ξένων και Ελλήνων) ήταν άκρως ικανοποιητική

Διαβάστε Περισσότερα

31-08-2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΑΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

31-08-2013-1

Με απόλυτη επιτυχία εγκαινιάσθηκε το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 και ώρα 8.30 μμ., η έκθεση «Φάροι του Κόσμου» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στα πλαίσια των «Κουντουριωτείων 2013».
Η εντυπωσιακή βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με την εισήγηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και συντόνισε τις εισηγήσεις των ομιλητών.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: του Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον Συλλέκτη και Φιλοτελιστή Κωνσταντίνο Κορρέ για την μοναδική και πολύτιμη συλλογή του και του Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. ε.α. και Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Πετράκη, ο οποίος εκθειάζοντας τον συνεχή και ενεργό ρόλο του ΙΑΜΥ σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την αγαστή συνεργασία του σε όλους τους τομείς με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, πρότεινε την αδελφοποίηση όλων των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας.

31-08-2013-3
Στην συνέχεια ο συλλέκτης κ. Κορρές σε ομιλία του παρουσίασε την συλλογή του, δίνοντας πληροφορίες για το πώς την απέκτησε και την εμπλούτισε, προβάλλοντας ταυτόχρονα στην οθόνη δείγματα γραμματοσήμων Φάρων. Τέλος ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων, Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Μανωλιουδάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα ύπαρξης των φάρων και στην πολύτιμη συνεισφορά της Υπηρεσίας Φάρων για την διατήρησή των πέτρινων Φάρων της χώρας μας.
Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στα δύο Μουσεία, τον Δήμο Ύδρας, το Πολεμικό Ναυτικό, τον εκπρόσωπο των ΕΛΤΑ, τον κ. Κων/νο Κορρέ και με ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση όπου, εκτός των άλλων, την παράσταση «έκλεψαν» τέσσερεις εντυπωσιακοί πίνακες του συλλέκτη, φτιαγμένοι από χιλιάδες κομματάκια γραμματοσήμων. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό κέρασμα όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσια Κρητικά εδέσματα.

Τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για τα Μέλη και φίλους του Μουσείου μας που μας ακολούθησαν με αγάπη στο ταξίδι αναζήτησης αναλαμπών των Φάρων και συμμετείχαν στην προσπάθεια μας συνδιοργάνωσης μιας λαμπρής Εκδήλωσης.

31-08-2013-2
Η έκθεση «Φάροι του Κόσμου» θα διαρκέσει έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Ώρες επισκέψεων 9.00 – 4.00 και 7.30 – 9.30.

Διαβάστε Περισσότερα

30-04-2013

Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

 

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2013 ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης στα πλαίσια Επίσκεψης - Ενημέρωσης Στρατιωτικών Μονάδων Περιοχής, είχαμε την τιμή να τον υποδεχτούμε μαζί με τον Διευθυντή του γραφείου του Αντιναύαρχο Ιωάννη Κωσταντινίδη Π.Ν. ε.α.και να τους ξεναγήσουμε στους χώρους μας.

Η παρουσία στο Μουσείο μας καθώς και οι εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών μας γεμίζουν χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας για την διατήρηση και διάδοση της Ναυτικής Ιστορίας και κληρονομιάς του τόπου μας.

30-04-2013-1

30-04-2013-2

Διαβάστε Περισσότερα

24-04-2013

15η Έκφραση και Δημιουργία

24-04-2013-1

Το Μουσείο μας για 15η συνεχή χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία την Παιδική Έκφραση και Δημιουργία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα έχουν ξεκινήσει το 1999 αλλά ακόμα και σήμερα με την αγάπη των ίδιων των παιδιών, των δασκάλων αλλά και των γονιών γεμίζουμε με δύναμη και θέληση ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.
Για μια ακόμη χρονιά είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας στην εκδήλωση: το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών και τη Β' τάξη με τους δασκάλους τους κ. Ιωάννη Δρακάκη, κ. Ελένη Ιορδανίδου και τη γυμνάστρια του σχολείου κ. Μυλωνοπούλου Νάνσυ αλλά και το 2ο Ολοήμερο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων με την κ. Κατσιφαράκη Θηρεσία. Τους ευχαριστούμε πολύ για την άριστη συνεργασία που έχουμε και θα θέλαμε να συνεχίσουμε έτσι.
Επίσης, φέτος για πρώτη φορά είχαμε δίπλα μας το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών, το τμήμα Στ2 και την δασκάλα κ. Κίτσου Γιώτα, όπως επίσης και τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου με την Ε' τάξη και τη δασκάλα τους κ. Γυπαράκη Στέλλα. Εξαιρετική ήταν και η χορωδία τους με τη μουσικό κ. Χαλεβελάκη Γεωργία και με φιλική συμμετοχή των αδερφών Παντερμάκη τους οποίους ευχαριστούμε. Αισθανόμαστε ότι και με αυτά τα σχολεία θα έχουμε στενούς δεσμούς στο μέλλον, μιας και κάνουμε μια πολύ καλή αρχή με τις δασκάλες να έχουν πολύ όρεξη και θέληση να προσφέρουν το καλύτερο τόσο στους μαθητές τους όσο και σε όλους εμάς.
Επιπλέον, είχαμε τη χαρά και φέτος να διοργανώσουμε διαγωνισμό, αυτή τη φορά κατασκευής μακέτας με θέμα «100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα», στον οποίο συμμετείχαν το Ιδιωτικό Σχολείο Ναυστάθμου, το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με τις δημιουργίες των παιδιών να ξεπερνούν ακόμα και τις δικές μας προσδοκίες, σε ένα διαγωνισμό που μπορούμε να πούμε ότι ήταν αρκετά απαιτητικός . Επίσης, μια ξεχωριστή μακέτα μας ήρθε από το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων για τη μάχη της Κρήτης με αφορμή ένα «project» που έκαναν από την αρχή του χρόνου.
Τέλος, θα θέλαμε να τον κ. Πολύκαρπο Αποστολάκη, μέλος του Δ.Σ που δώρισε πολλά γραμματόσημα για τα παιδιά, τα ΕΛΤΑ που παραμένουν δίπλα μας για μια ακόμη φορά, αλλά και όλους όσους βοήθησαν στη πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

24-04-2013-2

24-04-2013-3

Διαβάστε Περισσότερα

24-03-2013

Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου

24-03-2013

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών: στο πρόγραμμα 'Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου' του Δήμου Χανίων
Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών κάθε ηλικίας συνεχίστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου, το πρόγραμμα που οργανώνει και υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Χανίων, με τίτλο "Γνωρίζω και σέβομαι την πόλη μου'' και το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του πολιτισμού και τουρισμού.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Μαρτίου, περιελάμβανε ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μ. Πετράκη, στον Αιγυπτιακό Φάρο των Χανίων και στη Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Μινωικό Πλοίο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες πολίτες «μυήθηκαν» στα μυστικά του Φάρου – του σήματος κατατεθέν των Χανίων – και θαύμασαν από κοντά το Μινωικό πλοίο, το κυριότερο έκθεμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης το οποίο συνιστά μέσο προβολής του Κρητικού πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Το παρών στην ξενάγηση έδωσε από τη Δημοτική Αρχή έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης κ. Ν. Ξυνίδης.
Κάθε Κυριακή πρωί (ώρα 11.00) και μια Ξενάγηση!
Το πρόγραμμα "Γνωρίζω και σέβομαι την πόλη μου'' του Δήμου Χανίων θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή έως το τέλος Μαΐου 2013 με ώρα έναρξης της κάθε ξενάγησης στις 11.00 το πρωί. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όλους, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή της υπηρεσίας ξενάγησης. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρείς (3) ξεναγήσεις ενώ έως και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν άλλες οκτώ (8) με το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων να έχει ως εξής:
Μάρτιος 2013
• 31/03/2013: Ξενάγηση στην "Παλαιά Πόλη των Χανίων" (από τους ξεναγούς των Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
Απρίλιος 2013
• 07/04/2013: Ξενάγηση στην "Παλαιά Πόλη των Χανίων" (από τους ξεναγούς των Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
• 14/04/2013: Ξενάγηση στο "Βυζαντινό Μουσείο και Δυτικές οχυρώσεις Χανίων" (από τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη / Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Τάλω – Παλαιό Λιμάνι)
• 21/04/2013: Ξενάγηση στην "Αρχαία Απτέρα" (από την Αρχαιολόγο κα. Βάνα Νινιού- Κινδέλη / Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Απτέρας )
• 28/04/2013: Ξενάγηση "Φάρος Χανίων & Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Μινωικό Πλοίο'' (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Νεώριο του Μόρο – Ενετικό Λιμάνι)
Μάϊος 2013
• 12/05/2013: Ξενάγηση στο "Ναυτικό Μουσείο Κρήτης" (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)
• 19/05/2013: Ξενάγηση στα "Αρχιτεκτονικά Μνημεία των Χανίων" (από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
• 26/05/2013: Ξενάγηση στο "Μουσείο Τυπογραφίας" (από την υπεύθυνη του Μουσείου κα. Έλια Κουμή / 10:30 π.μ Αναχώρηση Λεωφορείου από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, )
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Χανίων, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 10:00 -13:00, στο τηλέφωνο: 28213 41666 ή στο e-mail: t-tourismos@chania.gr

Διαβάστε Περισσότερα

09-03-2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

09-03-2013

Την 9η Μαρτίου 2013 Μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Κρήτης (ΕΑΑΝ) επισκέφτηκαν το Μουσείου μας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι καταφέραμε να δείξουμε τους χώρους μας αλλά και τον τρόπο που όλοι μαζί εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του.
Επίσης έγινε διεξοδική συζήτηση καθώς και παρουσίαση των ιστορικών εκθεμάτων της Ναυτικής παράδοσης του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού και της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας.
Ευελπιστούμε στο δύσκολο αυτό έργο που επιτελούμε θα είναι διαχρονικά δίπλα μας όπως μέχρι τώρα.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
08-12-2012

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

08-12-2012-1

Το Σαββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, κλήρου και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Εκδήλωση για την Επέτειο 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - 1913, και τις νικηφόρες Ναυμαχίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα « Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -1913. Ο Ναυτικός Αγώνας » ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης Π.Ν. ε.α.. Επίσης τιμήθηκαν ο κ. Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν, Γενικός Γραμματέας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος, για τη διαχρονική προσφορά του στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και ο κ. Κώστας Τζωρτζάκης για τη σπουδαία δωρεά του, βενετσιάνικη κληρονομιά, με αρκετό αρχειακό υλικό.

Στη συνέχεια από το Πολεμικό Ναυτικό, διά του Αρχηγού Στόλου Κωνσταντίνου Μαζαράκη - Αινιάν, δωρίθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης το σπαθί Αξιωματικού από τους αγώνες του 1912 - 1913.

08-12-2012-2

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με μαέστρο τον πλωτάρχη (Ε) Γεώργιο Τσιλιμπάρη. Τραγούδησαν η Ευδοκία Μωυσίδου (σοπράνο), ο Θεόδωρος Μπιράκος (βαρύτονος) και ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος).

08-12-2012-3

Διαβάστε Περισσότερα

01-12-2012

99η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

01-12-2012

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μαϊμαράκη πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων ξεκίνησαν το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της Σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Εμμ. Σκουλάκη και αμέσως μετά έγινε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καθώς και παρουσίαση νέων εκθεμάτων του Μουσείου από την συλλογή Κων/νου Τζωρτζάκη. Η συλλογή αυτή που περιλαμβάνει Αρχειακό υλικό της οικογένειας Τζώρτζη (Βενετικής περιόδου) όπως χάρτες, πάπυροι, διάφορα έγγραφα κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα

25-06-2012

3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ

25-06-2012

Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) το "3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ". Στο συνέδριο συμμετείχαν 61 σύνεδροι από 13 κράτη και συγκεκριμένα από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά, Κατάρ, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Διαβάστε Περισσότερα

06-2012

Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας

06-2012

Το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας, βράβευσε τα καλλιτεχνικά έργα των μαθητών του νησιού που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας» με προσωπικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ.
Στα πλαίσια της φιλίας των δύο νησιών αλλά και των Μουσείων τους, που έχει αρχίσει έχοντας τις καλύτερες προοπτικές, εκπροσωπήθηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τον Πρόεδρό του κ. Πετράκη Μανώλη Αρχιπλοίαρχο (Μ) Π.Ν. ε.α. στο όμορφο νησί της Ύδρας.

Διαβάστε Περισσότερα

19-05-2012

14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία

19-05-2012

Tο Σάββατο 19 Μαΐου 2012 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) η «14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» η ετήσια εκδήλωση των παιδιών που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (18 Μαΐου 2012).

Διαβάστε Περισσότερα

18-05-2012

Διεθνή Ημέρα Μουσείων

18-05-2012

Τη Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των Μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς», σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα ICOM.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η προϊσταμένη του Ιστορικού Μουσείου - Αρχείου Υδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου.

Διαβάστε Περισσότερα

24-03-2012

Γνωρίζω την πόλη μου

 24-03-2012

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για πρώτη φορά μια νέα δράση με τίτλο «Γνωρίζω τη πόλη μου- ξενάγηση & γνωριμία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης » σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.
Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, έως το τέλος Απριλίου 2012, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Σκοπός του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι αλλά κα οι επισκέπτες των Χανίων τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, τις ναυτικές μας παραδόσεις, καθώς και να αγαπήσουν το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
11-2011

11-2011

ICOM-ICMM

Μετά από 38 έτη λειτουργίας το Μουσείο μας μετά από αίτημά μας και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, έγινε το μήνα Νοέμβριο του 2011 επίσημα μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μάλιστα μας προτάθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων μας σε διεθνείς επιτροπές (υπάρχουν 33). Ήδη προτείναμε η Μουσειοπαιδαγωγός μας να συμμετάσχει σε μια από αυτές.

Έγινε αποδεκτή και εντός των ημερών αναμένεται και η αποδοχή και άλλου Μέλους μας σε άλλη επιτροπή. Επίσης ο Πρόεδρος εκπροσώπησε το Μουσείο στη Γ.Σ του Ελληνικού Τμήματος ICOM στην Αθήνα.

Παράλληλα, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες δηλαδή έχουν αποσταλεί στην Αμερική τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνουμε και Μέλη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτικών Μουσείων ICMM.

Αναμένεται εντός των ημερών η σχετική απάντηση και ευελπιστούμε ότι θα είναι και εδώ θετική.

Με τις ενέργειες αυτές το Μουσείο μας εντάσσεται επίσημα στο Παγκόσμιο Χάρτη των Μουσείων και πιστεύουμε ότι είναι ένας επιπλέον λόγος ισχυροποίησης- επιβεβαίωσης όχι μόνο της ύπαρξής μας αλλά και της Διεθνούς αναγνώρισής μας.

Διαβάστε Περισσότερα

22-10-2011 έως 30-10-2011

22-30 Οκτωβρίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο ΜΟRΟ η 12η ετήσια Έκθεση Στατικού Μοντελισμού σε συνεργασία με τον Όμιλο Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων. Έγινε πρόταση η έκθεση αυτή μετά και τη καθιέρωσή της να γίνει Παγκρήτια.

Διαβάστε Περισσότερα

24-09-2011

24-09-2011-1

24-09-2011-2

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση «100 χρόνων από τη παραλαβή του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στην Ελλάδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συνδιοργάνωση Πολεμικό Ναυτικό Ν. Μ. Κρήτης- Αντιπεριφέρεια- Δήμος- Σύλλογος Μον. Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης. Κεντρικός ομιλητής ο Αντιναύαρχος ε.α. Ι. Παλούμπης Π. Ν επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ με θέμα «Αβέρωφ- Κουντουριώτης- Ναυτικά Σύμβολα της Ελληνικότητας του Αιγαίου». Στο χώρο παρουσιάστηκε και έκθεση τόσο με αρχειακό υλικό που διέθεσε η κα Μάντυ Κουντουριώτη και ο κ. Δημ. Ερηνάκης όσο και φωτογραφικό υλικό της εποχής από το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Στο πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναμνηστικά του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ στους επίσημους καθώς και στους Επίτιμους Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα του Μουσείου μας.

Διαβάστε Περισσότερα

27-06-2011

27 Ιουνίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ το Δεύτερο ετήσιο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής).

Διαβάστε Περισσότερα

17-06-2011 έως 19-06-2011

17-19 Ιουνίου: Συνδιοργανώθηκε Φιλοτελική Έκθεση στο Νεώριο ΜΟRΟ με τη Φιλοτελική- Πολιτιστική Εταιρεία Χανίων Φάρος, στην οποία συμμετείχαν Φιλοτελιστές από τη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

17-06-2011-17-06-2011-1

Διαβάστε Περισσότερα

04-06-2011 & 05-06-2011

4-5 Ιουνίου 2011: Συμμετοχή του Ν. Μ. Κρήτης στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο. Η παρουσίαση του Μουσείου και των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Διαβάστε Περισσότερα

15-05-2011

15-05-2011-1

15 Μαΐου: (Νεώριο MORO) στα πλαίσια εκδήλωσης εορτασμού της 70ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης σε συνεργασία με φορείς του τόπου και τα ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε ομιλία της Δρ. Φιλοσοφίας κ. Λίτσας Χατζοπούλου με θέμα «Πολεμώντας στην Κρήτη τον Μάιο του 1941. Το Χρονικό και η ιστορία μιας απεικόνισης». Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση του γραμματόσημου που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ μετά από πρότασή μας καθώς και έκθεση γραμματοσήμων τόσο με θέμα τη Μάχη της Κρήτης όσο και την Κρήτη γενικότερα. Η εκδήλωση αυτή είχε κατά γενική ομολογία τεράστια επιτυχία, το δε γραμματόσημο απεστάλλει σε φίλους του Μουσείου ανά τον κόσμο μαζί με τον φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας που είχαμε εκδώσει. Η αποδοχή του από το Φιλοτελικό κοινό ήταν πολύ μεγάλη.

15-05-2011-2Επιπρόσθετα, μετά από Πρότασή μας ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε τηλεκάρτα που στην εμπρόσθια όψη έχει τον φάκελό μας πρώτης ημέρας κυκλοφορίας που φιλοτέχνησε το Μουσείο μας. Η τηλεκάρτα αυτή έχει μεγάλη συλλεκτική αξία και οι αντίστοιχοι συλλέκτες την απέκτησαν αυθημερόν. Επίσης, στις 15 Μαΐου συμμετείχαμε για μια ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων που διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά.
-ΦΩΤΟ 21- Την Κυριακή 15 Μαΐου σε συνεργασία με την ΕΑΑΝ Παράρτ. Κρήτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών στο Παράρτημα με θέμα «Πολεμικά πλοία περιόδου Β' Π. Πολέμου».

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2011

29-03-201129 Μαρτίου 2011: Πραγματοποιήθηκε κινηματογράφηση Μουσείου- Νεωρίου από το Κορεάτικο κανάλι EBS το οποίο δημιουργεί ένα παγκόσμιο ντοκιμαντέρ με θέμα «Εξερευνώντας τον ανθρώπινο Πολιτισμό. «Exploration the Human Civilization». Έχουν πραγματοποιήσει γυρίσματα στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, στους οποίους συμπεριέλαβαν εκτός από την Ακρόπολη με το Μουσείο της, Δελφούς- Μυκήνες- Κνωσσό και το Μουσείο μας γνωρίζοντας για τη ποιότητα των μοντέλων- πλοίων μας καθώς και την ύπαρξη του Μινωικού πλοίου. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί στη Κορέα- Ιαπωνία- ΗΠΑ και θα αποστείλουν και σε εμάς ένα αντίγραφο για ανάλογη προβολή.

Διαβάστε Περισσότερα

22-03-2011

23-03-201122 Μαρτίου 2011: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Comminius με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου με ομιλία- παρουσίαση των Φάρων της Ελλάδος- Κρήτης στα παιδιά του Σχολείου- γονείς από τον Πρόεδρο του Μουσείου. Για το αυτό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση- ενημέρωση και παιδιών από χώρες της Ευρώπης τα οποία πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Διαβάστε Περισσότερα

27-01-2011 & 28-01-2011

27-01-201127-28 Ιανουαρίου 2011: και στα πλαίσια διαχρονικής συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ για πρώτη φορά η ετήσια Σύνοδος Χρηστών- Μελών του NATO/FORACS.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
15-10-2010

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο του MORO την 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και Φορείς της πόλης μας. Κύριος Ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής του Παν. Αθηνών κ. Ξεν. Μουσάς και οι κ.κ. Κριάρης – Μπαλτέας Καθηγητές Πανεπιστημίου. Κατά γενική ομολογία των παρευρισκομένων είχε μεγάλη επιτυχία. Στην συνέχεια αντίγραφο του Μηχανισμού μαζί με σχετικά παρελκόμενα του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2010. πληθώρα συμπολίτες μας επισκέφτηκαν την έκθεση αυτή.

Διαβάστε Περισσότερα

21-08-2010

Συνέδρια

Το Ν. Μ. Κ. συμμετείχε ενεργά στην 8η Σύνοδο των Ναυτικών Ελλάδος με τον Πρόεδρο του που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς 21 και 22 Αυγούστου 2010. Στο Συνέδριο αυτό το Ν.Μ.Κ. είχε την θέση του Αντιπροέδρου και η παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων ήταν καταλυτικές. Προεβλήθει το Μουσείο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ έγινε πρόταση όπως το επόμενο (9ο) πραγματοποιηθεί το 2010 στον Πειραιά με προοπτική να γιορτάσουμε το 10ο Συνέδριο στα Χανιά μας το 2014.

07-2010

Τον Ιούλιο 2010 Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε στα πλαίσια δεύτερης φάσης αδελφοποίησης Δήμου Χανίων – Πάφου με την έκθεση γραμματοσήμων του κ. Κορρέ «Φάροι του Κόσμου». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε εκθεσιακό χώρο της παλαιάς Ηλεκτρικής της Πάφου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και άριστες εντυπώσεις. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πάφου προσέφερε κατά την διάρκεια των εγκαινίων ειδική τιμητική πλακέτα προς το Μουσείο μας.

• Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σεμινάριο Στατικού Μοντελισμού στο Νεώριο MORO από τον Όμιλο Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων τον μήνα Ιούλιο (κάθε Σαββατοκύριακο πρωί) με αξιόλογη συμμετοχή νέων.

Διαβάστε Περισσότερα

05-2010

• Το Μάιο 2010 και στα πλαίσια εκδήλωσης της Μάχης της Κρήτης σε συνδυασμό με την εκδήλωση Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Ναυσιπλοΐα» από όλο τον κόσμο του κ. Κων/νου Κορρέ. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο κ. Κορρές δώρισε όλη την έκθεση στο Μουσείο μας . Δωρεά που έγινε με μεγάλη χαρά αποδεκτή.

Παράλληλα προετοιμάζεται κατάλληλος χώρος για την έκθεση της. Επιπρόσθετα για την ημέρα αυτή το Μουσείο μας σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησε αναμνηστικό συλλεκτικό φύλλο με δέκα(10) γραμματόσημα πλοίων (σε περιορισμένο αριθμό) 200τεμ. με πολύ μεγάλη αποδοχή από το Φιλοτελικό κοινό.

Επιπρόσθετα απονεμήθηκε: 

α.- Τιμητικό Δίπλωμα στον Αντιπλοίαρχο Στυλιανό Φαλιέρο Π.Ν. ε.α. για την διαχρονική βοήθεια – προσφορά του με μοντέλα πλοίων στο Μουσείο και αναγορεύτηκε σε Μεγάλο Δωρητή.

β.- Τιμητικό Δίπλωμα στον πρώην ναύτη Α. Βέττα για την βοήθεια του κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Μουσείου (1973) και στον αείμνηστο Στέλιο Ξανθουδάκη για την βοήθεια του κατά την ίδρυση του Μουσείου με προοπτική σε προσεχείς εκδηλώσεις συνεχισθούν παρόμοιες απονομές.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
04-06-2009

11η παιδική «Έκφραση και Δημιουργία»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στις 3η Ιουνίου διοργάνωσε την ετήσια παιδική εκδήλωση «Έκφραση και Δημιουργία» με τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ν.Μ.Κ., και των παιδιών που έλαβαν μέρος στην Πανευρωπαϊκή εκδήλωση « Νύχτα των Μουσείων».

Διαβάστε Περισσότερα

16-05-2009

Νύχτα των Μουσείων

Από το έτος 2005 η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων δημιουργήθηκε σαν θεσμός και ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό δεσμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών Μουσείων. Το Ν.Μ.Κ. ανταποκρινόμενο και φέτος στο κάλεσμα αυτό ανοίγει τις αίθουσες του το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαΐου και προσκαλεί το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 εως και τις 23:00 σε μια νυκτερινή περιήγηση στους χώρους του. Το ίδιο ισχύει και για το Νεώριο του Μόρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
27-10-2008

Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη θυσία του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ(Υ3)

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνει την εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη θυσία του Υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ» (Υ3) κατά τον πόλεμο του 1940 και του άξιου τέκνου της Κρήτης Υποπλοίαρχου Γεώργιου Μαριδάκη. Η εκδήλωση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19.00 τελεί υπό την αιγίδα της Ν.Α. Χανίων.

Διαβάστε Περισσότερα

04-06-2008

Εκδήλωση "παιδική έκφραση και δημιουργία"

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» που θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο Νεώριο Moro(Παλαιό Λιμάνι). Τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας, θα έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους από τα προγράμματα που παρακολούθησαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

17-05-2008

Νύχτα των Μουσείων

Το Σάββατο 17 Μαΐου το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση «Νύχτα των Μουσείων», που συντονίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Συμμετείχαν πάνω από 2000 μουσεία σε 40 χώρες, και αποτέλεσε μια ευχάριστη συγκυρία για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
01-08-2007

01/08/2007 - «ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ 4-30 Αυγούστου»

Στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος της περιφέρειας Σικελίας έχει δημιουργηθεί το «Δίκτυο των φορέων της Μεσογείου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η περιοδεύουσα διεθνής έκθεση «Οι δρόμοι της θάλασσας» που εγκαινίασε την περιοδεία στις 18 Ιουνίου στο Παλέρμο (Τερασίνι) της Σικελίας για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε δέκα πόλεις της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και στα Χανιά.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
TOP