Ημερολόγιο Δράσεων

Τέλος
05-07 Ιουνίου 2024

Συμμετοχή του Ναυτικό Μουσείου Κρήτης στο σεμινάριο "Cultural Heritage School 3"

To σεμινάριο με τίτλο “Cultural Heritage School 3”, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου 2024 και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Διαβάστε Περισσότερα

17-19 Μαΐου 2024

ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, Σκιάθος

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ/Σ, συμμετείχε με μεγάλη χαρά και τιμή στο ΙΓ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο στις 17-19 Μαΐου 2024. Το Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον Δήμο Σκιάθου και το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε Περισσότερα

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

83η Επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης

83 χρόνια συμπληρώνονται από την Ηρωική Μάχη της Κρήτης το 1941, μια μάχη, που παραμένει σύμβολο αγώνα, θάρρους, αυτοθυσίας, ηρωισμού και αποφασιστικότητας για την επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη - ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, που φιλοξενείται η Έκθεση, που είναι αφιερωμένη για τη Μάχη της Κρήτης το 1941.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Έκθεση Φωτογραφίας του Μανώλη Χουστουλάκη “Φάροι της Βρετάνης” με κεντρική ομιλία του Μανώλη Πετράκη, Προέδρου Ν.Μ. Κρήτης

Με την ενεργή συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με μεγάλη χαρά πραγματοποιήθηκαν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του κ. Μανώλη Χουστουλάκη με θέμα “Φάροι της Βρετάνης”. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας της Θάλασσας και αποτέλεσε μια ξεχωριστή ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά και τη μαγεία των φάρων της Βρετάνης μέσα από τον φακό του κ. Μανώλη Χουστουλάκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με μεγάλη χαρά συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Ωράριο λειτουργίας

Κεντρικός χώρος: 09:00 - 16:00

Νεώριο ΜΟΡΟ, Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής: 09:20-16:00

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εγκαίνια Φιλοτελικής Έκθεσης ‘Φάροι του Κόσμου’

Η έκθεση ταξίδεψε από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο Ναυτικό Μουσείο Θήρας όπου και θα φιλοξενηθεί έως τις 25 Οκτωβρίου 2024. Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στο καπετανόσπιτο της Οίας, όπου στεγάζεται το μουσείο, παρουσία εκλεκτών καλεσμένων, επιχειρηματιών και κατοίκων του νησιού. Μετά από πολύ καιρό εργασιών και χάριν της πολύτιμης δωρεάς την Μ/Maritime του Γιάννη Μυτιληναίου, το N.M. Θήρας άνοιξε τις πόρτες του και πάλι τον Οκτώβριο του 2023 για να υποδεχθεί ανανεωμένο το κοινό του.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Εγκαίνια εκδήλωσης: Το άσβεστο φως της Ολυμπιακής Φλόγας Αθήνα 2004-Παρίσι 2024, με την συμμετοχή των τριών κωπήλατων πλοίων ΤΡΙΗΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΜΙΝΩΙΚΟ στην μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, Αθήνα 2024

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού “ΤΕΤΤΙΞ” στην Αθήνα τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης του κ. Αργύρη Μάντη με τίτλο: Το άσβεστο φως της Ολυμπιακής Φλόγας Αθήνα 2004-Παρίσι 2024, με την συμμετοχή των τριών κωπήλατων πλοίων ΤΡΙΗΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΜΙΝΩΙΚΟ στην μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004. Στην έκθεση συμμετέχει με μεγάλη χαρά και τιμή το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Επίσκεψη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε για ακόμα μια φορά στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης σπουδαστές και από τα τέσσερα έτη της Σχολής Ναυτικών Δοκιμών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πλου της Σχολής. Μετά την υποδοχή τους στην είσοδο ακολούθησε εκτενής ξενάγηση - περιήγηση στις συλλογές του Μουσείου μας. Στο τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκαν εθιμοτυπικά δώρα.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Επίσκεψη Τετάρτης Τάξης Λιμενικών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πλου της Τετάρτης Τάξης Λιμενικών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σπουδαστές μαζί με τον Διευθυντή σπουδών Πλοίαρχο ΛΣ κ. Γεώργιο Χριστιανό, καθώς και το επιτελείο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στο πλαίσιο Εκδήλωση μνήμης, με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου του Ακρωτηρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη 1ης Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης ομάδα Νεοσύλλεκτων Στρατιωτών από 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών Κρήτης. Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση στους χώρους και στα εκθέματα του μουσείου μας.

Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2023

110η Επέτειος Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Από τη συμμετοχή του Μουσείου μας στις Εκδηλώσεις εορτασμού για τα 110 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα!

Μετά το πέρας της Δοξολογίας στην Μητρόπολη Χανίων και ανύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Φρούριο «Φιρκά» ακολούθησε επίσκεψη-ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και παρουσίαση νέων εκθεμάτων παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση Βιβλίου «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων παρουσίασε το Ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν. με τίτλο Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί από το Μουσείο μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση Βιβλίου, Αδρίας, Ήταν όλοι τους Ήρωες, η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού

ην Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στο Νεώριο Moro, Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάστηκε το βιβλίο της διακεκριμένου δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα με τίτλο «Αδρίας, Ήταν όλοι τους Ήρωες, η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αφορά την ηρωική δράση του αντιτορπιλικού «Αδρίας» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Επίσκεψη 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης ομάδα Νεοσύλλεκτων Στρατιωτών από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών Κρήτης. Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση στους χώρους και στα εκθέματα του μουσείου μας.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Επετειακή Μουσική Εκδήλωση

1973-2023. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης. Πενήντα χρόνια προσπάθειας για τη διατήρηση και προβολή της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο των διαφόρων επετειακών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε Συναυλία το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 και ώρα 20:00, στον αύλειο χώρο του Φρουρίου “Φιρκά”, με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, η οποία συνέπραξε με την εξαιρετική ορχήστρα ποικίλης μουσικής “Άσμωσις”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τσιλιμπάρη.

Διαβάστε Περισσότερα

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Επίσκεψη Κυβερνήτη και Αξιωματικών Πληρώματος του Ινδικού Πολεμικού Πλοίου "INS CHENNAI'"

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε τον Κυβερνήτη και Αξιωματικούς του Πληρώματος του Ινδικού Πολεμικού Πλοίου "INS Chennai", στους οποίους πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης. Με το πέρας της ξενάγησης έλαβε χώρα η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Επίσκεψη του Ναυάρχου ε.τ. κ. Πάνου Λασκαρίδη

Στο πλαίσιο εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής "Κωνσταντίνος Βολανάκης Νόστος της θάλασσας" πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο μας από τον Ναύαρχο ε.τ. κ. Πάνο Λασκαρίδη.
Παρόντες ήταν ο Συλλέκτης κ. Μιχάλης Κρασάκης, ο Dr. Δημήτρης Ανδρεαδάκης του Πολυτεχνείου Κρήτης , ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης Αρχιπλοίαρχος Νεκτάριος Λυμπεράκης Π.Ν. και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιάννης Γιαννακάκης. Μετά την περιήγηση προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Εσπερίδα παρουσίασης του προγράμματος SandMap

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 στις 19:30 στο Νεώριο Moro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης) πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με  θέμα την παρουσίαση του προγράμματος SandMap: Καινοτόμο Σύστημα Διαδραστικής Εκπαίδευσης και Καλλιέργειας της Χωρικής Μάθησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με Εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο των διαχρονικών σχέσεων μας με την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης ομάδα παιδιών τρίτης γενιάς Κρητών από την Αυστραλία, τα οποία συνόδευαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και μέλη της επιτροπής.

Διαβάστε Περισσότερα

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Επίσκεψη στελεχών Πολεμικού Ναυτικού στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Την Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους του Μουσείου μας τον Κυβερνήτη, Αξιωματικούς και μέλη του πληρώματος της Φρεγάτας Λήμνος F-451, καθώς και Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Στην είσοδο τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Αρχιπλοίαρχος (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

Διαβάστε Περισσότερα

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη Μελών του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στου χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης μέλη του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ). Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση στους χώρους και στα εκθέματα του μουσείου μας.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

82η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης

Στο πλαίσιο του Εορτασμού των 82 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης την Παρασκευή 26 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και διπλωματικών ακολούθων στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, έπειτα από την επίσημη έπαρση των σημαιών των κρατών - συμμάχων στο Φρούριο "Φιρκά".

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2023

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, όπως κάθε χρόνο το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης  συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν Δωρεάν ξεναγήσεις μεταξύ 12:00 με 13:00 τόσο στον κεντρικό χώρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, όσο και στον χώρο της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Νεώριο MORO.

Μάρτιος 2023

Νέα Εκθέματα – Δωρεά Στον Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Με μεγάλη μας χαρά παραλάβαμε τις τελευταίες ημέρες στο Μουσείο μας μια εξαιρετική Δωρεά.

Ο εκλεκτός μας φίλος Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κύριος Αντώνης Τσουρδαλάκης μας έστειλε από την Αυστραλία τέσσερα συλλεκτικά άδεια κουτιά για μπισκότα, τα οποία έχουν παραχθεί από την ομάδα ANZAC και δύο εξαιρετικές κορνίζες από τις οποίες η μία περιέχει τρεις συλλεκτικούς αριθμημένους φακέλους, που εξέδωσε η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με εξαιρετικά μετάλλια εορτάζοντας την 80η Επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη στρατιωτικού προσωπικού από την πολυεθνική άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 23»

Με μεγάλης μας χαρά υποδεχθήκαμε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 αξιωματικούς στρατιωτικούς και μέλη πληρωμάτων στο πλαίσιο των διεργασιών της πολυεθνικής άσκησης «ΑΡΙΑΔΝΗ 23». Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση-περιήγηση στους χώρους του Μουσείου μας και με το πέρας της ξενάγησης, ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Επίσκεψη κυβερνήτη και πληρώματος Φ/Γ «Νικηφόρος Φωκάς»

Με μεγάλης μας χαρά υποδεχθήκαμε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 τον κυβερνήτη και μέλη του πληρώματος της Φ/Γ «Νικηφόρος Φωκάς». Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση-περιήγηση στους χώρους του Μουσείου μας και με το πέρας της ξενάγησης, ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

Αρχή
Τέλος
Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022

109η Επέτειος Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Από τη συμμετοχή του Μουσείου μας στις Εκδηλώσεις εορτασμού για τα 109 χρόνια Ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα!

Μετά το πέρας της Δοξολογίας στην Μητρόπολη Χανίων και ανύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Φρούριο "Φιρκά" ακολούθησε επίσκεψη-ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και παρουσίαση νέων εκθεμάτων.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη στρατιωτικών της Επιχείρησης "Ειρηνη" και της Φ/Γ "Αιγαίον" στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

ΓΤο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης υποδέχθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στρατιωτικό προσωπικό της επιχείρησης "Ειρήνη" (EUNAVFOR MED IRINI) και της Φ/Γ "Αιγαίον". Πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση-περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και με το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Συναυλία με τη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού στα Χανιά

Για ακόμα μια φορά η εξαιρετική Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού στα Χανιά!

Με τίτλο “Τα Χανιά γιορτάζουν” τόσο την Προστάτιδα της πόλη μας Παναγία, όσο και την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (21 Νοεμβρίου), το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική συναυλία, ένα μελωδικό ταξίδι με Διεθνές και Ελληνικό ρεπερτόριο. 31 Μουσικοί και 5 τραγουδιστές με Αρχιμουσικό τον Πλωτάρχη (Ε) Α. Καραγουδάκη Π.Ν. μας οδήγησαν σε μια μουσική πανδαισία.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Επίσκεψη στρατιωτικών του ΝΑΤΟ στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης υποδέχθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 τον Ισπανό Αντιπτέραρχο Διοικητή του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Νάτο στη Μαδρίτη (Combined Air Operations Center-CAOC Torrejon) Lt. General Fernando De La Cruz Caravaca συνοδευόμενο από τον Υποδιοικητή του Κέντρου Ταξίαρχο (Ι) Ευάγγελο Τζήκα Π.Α. με τις συζύγους τους και από τον Υπασπιστή Επισμηναγό Alejandro Talavera. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Αρχιπλοίαρχος (Μ) Εμμανουήλ Πετράκης ΠΝ ε.α. και πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση-περιήγηση στους χώρους του Μουσείου. Με το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

16-18 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο 2ο Διεθνές Τριήμερο Ναυτικού Μοντελισμού – Έκθεση

Στο Διεθνές Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022  με μεγάλη επιτυχία το 2ο  Διεθνές Τριήμερο Ναυτικού Μοντελισμού - Έκθεση (2th International Ship modeling Days), στο οποίο συμμετείχε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, αποτελώντας το μοναδικό Ναυτικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 11:00 πμ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με μαζική προσέλευση κόσμου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου κύριος Peter Tamm jun. και εν συνεχεία σύντομη ομιλία παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κύριος Εμμανουήλ Πετράκης Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ήταν το επίτιμο μουσείο από έναν σύνολο 60 εκθετών από 40 διαφορετικά κράτη του κόσμου με τουλάχιστον 210 διαφορετικά εκθέματα.

Διαβάστε Περισσότερα

04 Ιουνίου 2022

Επίσκεψη του Προέδρου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κυρίου Αντώνη Τσουρδαλάκη

Την Πέμπτη 04 Ιουνίου 2022 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη συνοδευόμενο από τον κ. Γεώργιο Κοσμαδάκη. Στην είσοδο τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Αρχιπλοίαρχος (Μ) Εμμανουήλ Πετράκης ΠΝ ε.α. μαζί με την Αναπλ. Γενική Γραμματέα κα. Ελευθερία Δούκα. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση-περιήγηση στους χώρους του Μουσείου μας και ιδιαίτερα στην έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ναυτικές επιχειρήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και την πινακίδα για τη Μάχη στη 42η Οδό στα Τσικαλαριά Χανίων. Με το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε εκτενής συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την από κοινού πραγματοποίηση δράσεων πολιτισμού και εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία και με το τέλος των συζητήσεων ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

Αρχή
Τέλος
08 Δεκεμβρίου 2021

Διάθεση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης του Επιτραπέζιου Ημερολογίου μαζί με το Ατομικό Φορητό Ημερολόγιο από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

Στο Ναυτικό Μουσείο, όπως κάθε χρόνο, διατίθεται προς πώληση το επιτραπέζιο ημερολόγιο σετ με το ατομικό φορητό ημερολόγιο (ατζέντα) έτους 2022.

Το επιτραπέζιο ημερολόγιο του Π.Ν. έχει στο πάνω μέρος του σκληρό σκούρο μπλε χαρτόνι με αποτυπωμένα με χρυσοτυπία - βαθυτυπία:

- το λογότυπο του Πολεμικού Ναυτικού στο κέντρο

- αριστερά το θυρεό του ΓΕΝ και δεξιά τον θυρεό της ΥΙΝ.

Διαβάστε Περισσότερα

01 Δεκεμβρίου 2021

108η Επέτειος Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Από την συμμετοχή του Μουσείου μας στις Εκδηλώσεις εορτασμού για τα 108 χρόνια Ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα!

15 Νοεμβρίου 2021

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ)

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 υπεγράφη στον Πειραιά, στον εξαιρετικό χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.Ι.Σ). Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Ι.Σ κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν και ο Πρόεδρος του Ν.Μ. Κρήτης ο κ. Εμμανουήλ Πετράκης, Με την υπογραφή του μνημονίου τονίζεται η εξωστρέφεια του Μουσείου μας και η αρμονική συνεργασία μεταξύ φορέων Ναυτικής Παράδοσης για την καλύτερη προβολή και διατήρηση της Ναυτικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας του τόπου μας.
Διαβάστε Περισσότερα

05 Ιουνίου 2021 – 15 Οκτωβρίου 2021

Ολοκλήρωση Έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21: Χανιά”

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την Παρασκευή 15 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η παρωδική έκθεση με τίτλο "ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ 21: Χανιά"", που είχαμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τη χρονική περίοδο Ιούνιος-Οκτώβριος 2021.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αυθεντικά κειμήλια του Αγώνα από τις πλούσιες Συλλογές του ΕΙΜ καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η παρουσίασή τους εμπλουτίστηκε με ψηφιοποιημένο οπτικό υλικό (βίντεο). Παρακολουθώντας την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού από τα τέλη του 18ου αι. έως και το 1830, αναδείχθηκαν οι ιδέες, οι αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Διαβάστε Περισσότερα

25-26 Σεπτεμβρίου 2021

Δημοσίευμα στο περιοδικό της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης

Με μια σεμνή αλλά εξαιρετικά συμβολική τελετή στο Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριδας των ΗΠΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021. Με φόντο τον Φάρο και το Λιμάνι των Χανίων, στο σημείο που έγινε η επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, οι Δήμαρχοι Χανίων και Τάρπον Σπρινγκς, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Χρυσόστομος Αλαχούζος αντίστοιχα, υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, με την παρουσία πλήθος κόσμου.

Διαβάστε Περισσότερα

31 Ιουλίου 2021 - 01 Αυγούστου 2021

Δημοσίευμα στο περιοδικό της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης, 31 Ιουλίου-01 Αυγούστου 2021

Στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Παράδοσης και της Ιστορίας του τόπους μας μέσω των εκθεμάτων και των συλλογών του. Στο περιοδικό του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 01 Αυγούστου άρθρο για την περιοδική έκθεση με τίτλο "ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ 21", που φιλοξενείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο χώρο του Νεωρίου ΜΟRO από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Διαβάστε Περισσότερα

31 Ιουλίου 2021 - 01 Αυγούστου 2021

Δημοσίευμα στο περιοδικό της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης, 31 Ιουλίου-01 Αυγούστου 2021

Στις 04 Ιουλίου 2021 είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμπεριληφθεί κείμενο για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο CRETAN TIMES, Περιοδικό της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Το κείμενο αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με τους χώρους του Μουσείου και την πολιτισμική μας δραστηριότητα με τους Κρήτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τους οποίους και ευελπιστούμε να υποδεχθούμε στους χώρους μας.

Διαβάστε Περισσότερα

12 και 13 Ιουνίου 2021

Συμμετοχή Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, Δήμος Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου διοργανώνει το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα», το Σάββατο, 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση στη διεύθυνση:http://www.androsmm.gr/conference/.

Διαβάστε Περισσότερα

05 Ιουνίου 2021 - 31 Οκτωβρίου 2021

Έκθεση "ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21: Χανιά"

Στο πλαίσιο των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων και συνεργασίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδας είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε στον χώρο του Νεωρίου MORO την περιοδική έκθεση  "ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ 21: Χανιά". Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί ένα από τα 11 περιφερειακά Μουσεία της “Πρωτοβουλίας 1821-2021”, που συμμετέχουν στο Επετειακό Πρόγραμμα “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21” με απώτερο στόχο να τιμηθεί η επέτειος συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 05 Ιουνίου 2021 στις 20:00 με κεντρική ομιλία και χαιρετισμούς εκπροσώπων των συνδιοργανωτών. Θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2021. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει εναντίον του Covid 19.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Επέτειος 80 Χρόνων Μάχης της Κρήτης

Συμμετέχοντας στις Εκδηλώσεις της 80ης Επετείου Μάχης της Κρήτης , υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε τους Πρέσβεις των Συμμάχων Κρατών στους χώρους μας .

Επίσης στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων κυκλοφορούν προς πώληση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αναμνηστικά μετάλλια επάργυρα στη τιμή των 30,00 €  και μπρούτζινα στη τιμή των 25,00 €.

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 το Μουσείο μας συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, με Ελεύθερη Είσοδος.
Επίσης πραγματοποιήθηκε περίπατος – ξενάγηση από το Νεώριο Moro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) μέχρι και τον Φάρο των Χανίων, σε συνεδριοργάνωση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
26-27 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσίευμα στο περιοδικό της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης

Στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής μας Παράδοσης και της Ιστορίας του τόπους μας μέσω των εκθεμάτων και των συλλογών του. Στο περιοδικό του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου άρθρο με θέμα "Φιλοτελισμός και Θεματική Συλλογή" με  αναφορά στη θεματική συλλογή του Μουσείου μας "Ναυσιπλοΐα".

Διαβάστε Περισσότερα

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης 2020-2021

Για 22η χρονιά θα πραγματοποιηθούν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, τα οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και θα πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οδηγίες των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και προσαρμοζόμενοι πλήρως σε αυτές (αποστάσεις-μάσκες-αντισηπτικά κλπ.)

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και δυνατότητες της εκάστοτε ηλικιακής ομάδας και απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα σχεδιάστηκαν ώστε να ανακαλύψουν οι μικροί μας φίλοι τόσο την πλούσια Ιστορία του τόπου μας, όσο και τη Ναυτική μας παράδοση.

Διαβάστε Περισσότερα

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μνήμες Ιστορίας: Η δράση και το “κύκνειο άσμα” του θρυλικού υποβρυχίου Β.Π. Κατσώνης (Υ1)

Στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Παράδοσης και της Ιστορίας του τόπους μας και στο πλαίσιο αυτό ως χώρος πολιτισμού συμμετέχουμε ενεργά στην προώθηση αξιοσημείωτων ενεργειών, που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τη Ναυτική μας Κληρονομιά, όπως η διάθεση ενός αξιόλογου βιβλίου, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από έρευνα πολλών ετών. Το εν λόγο βιβλίο του Δημήτρη Γκαλών “Διαβαίνοντας τις αποτραπούς του θρύλου, η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. Κατσώνης (Υ1) ιδωμένη από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων πλευρών”

Διαβάστε Περισσότερα

Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο απόκτημα στο Μουσείο μας

Με χαρά παρουσιάζουμε το νέο απόκτημα του Μουσείου μας, το μοντέλο Τ/Α ΚΎΚΛΩΝ Ρ 53, τύπου Jaguar, το οποίο κατασκευάστηκε από την ομάδα Εθελοντών.
Πλοίαρχο (Ε) Στυλιανό Φαλιέρο Π.Ν. ε.α., Υποπλοίαρχο (Ε) Εμμανουήλ Τρουλλινό Π.Ν. ε.α., κ. Νικόλαο Μπινάκη και κ. Παναγιώτη Καραμπουρνιώτη.

Διαβάστε Περισσότερα

Κυριακή 02 Αυγούστου 2020

Εκδήλωση με τη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού

Το Αυγουστιάτικο δειλινό της Κυριακής 02 Αυγούστου 2020 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την πολυβραβευμένη Μουσική του Πολεμικού μας Ναυτικού, η οποία διατέθηκε από τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη Π.Ν., ο οποίος και παρευρέθηκε σε αυτή τη ξεχωριστή μουσική συνάντηση. Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε κοντά μας για ένα ταξίδι με εξαίρετες μελωδίες από “Τα Καλύτερά μας χρόνια”. Γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από άλλες δεκαετίες ακούστηκαν στον χώρο του Θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου προκαλώντας αισθήματα νοσταλγίας και μνήμης αγαπημένων χρόνων.
Διαβάστε Περισσότερα

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη της Πρόεδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κας. Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη μαζί με Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στα Χανιά η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κα. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη μαζί με Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγητές κα. Μουζάκη Δέσποινα και τον κ. Κανελλόπουλο Νίκο, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου μας κ. Γ. Γιαννακάκη, επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα εννέα (9) Μουσεία της Περιφέρειας, που συμμετέχουν στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Πετράκης υποδέχθηκε τους Επισκέπτες και τους ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου μας.
Διαβάστε Περισσότερα

Μάρτιος 2020

Κυκλοφορία νέου λευκόματος "Χανιά – Ναυτικό Μουσείο Κρήτης"

Ένα νέο λεύκωμα τσέπης λίγο πριν το COVID-19 , κυκλοφόρησε από το Μουσείο μας.
Περιέχει εξαιρετικές φωτογραφίες , υψηλής ανάλυσης μαζί με τεκμηριωμένα κείμενα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, τόσο για τα Χανιά μας και την Περιφέρεια της όσο και για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
Είναι κατά γενική ομολογία ένα λεύκωμα κόσμημα που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.
Διατίθεται αποκλειστικά από το Μουσείο μας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και σε ειδική τιμή.
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Επίσκεψη Σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους του Μουσείου μας τους Πρωτοετείς Σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Στην είσοδο τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Αρχιπλοίαρχος (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α. και έπειτα από τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Επίσκεψη Σπουδαστών του ΙΕΚ Δέλτα 360

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στους χώρους μας τους σπουδαστές του ΙΕΚ Δέλτα 360 στον τομέα του τουρισμού. Οι σπουδαστές είχαν τη δυνατότητα να δουν την μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.α.
Διαβάστε Περισσότερα

2020

Ευχές Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Προσωπικό του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης σας εύχονται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το 2020!

Αρχή
Τέλος
Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019

Εορτασμός Προστάτη του ΠΝ Αγίου Νικολάου – Διοργάνωση Ημερίδας

Την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Αγ. Νικολάου, διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στην ΛΑΕΔ ημερίδα με θέμα “Οι αέναοι άρρηκτοι δεσμοί Εμπορικού και Πολεμικού Ναυτικού και οι Υπέρ Πατρίδος Θυσίες των Ελλήνων Ναυτικών”.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης κήρυξε την έναρξη της ημερίδας και απηύθυνε χαιρετισμό στους προσκεκλημένους. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης ΠΝ και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές της Ακαδημαϊκής, Ναυτιλιακής και Ναυτικής κοινότητας.

Διαβάστε Περισσότερα

Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2019

Επετειακή Εκδήλωση για την Ένωση της Κρήτης

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 106 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις. Τις πρωινές ώρες την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2019 με το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χανίων Εισοδίων της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκε η Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Φρούριο "Φιρκά" από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, όπου ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Εμμανουήλ Πετράκης, το Δ/Σ και το Προσωπικό υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

"Γνωρίζοντας τον Δήμος μας, 2019"

«ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ»

Δωρεάν ξενάγηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης. Η ξενάγηση εντάχθηκε στο ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Χανίων «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, τουριστικούς και άλλους φορείς του τόπου, με στόχο την ικανοποίηση των προτιμήσεων των δημοτών και των επισκεπτών μας.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη Πρέσβη Μολδαβίας

Πρωινές ώρες της Τρίτης 12 Νοεμβρίου 2019 είχαμε τη τιμή και τη χαρά να δεχθούμε στο Μουσείο μας τον Πρέσβη Μολδαβίας Anatol Vangheli , ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά για να παραστεί στην εκδήλωση εγκαινίων του Επιτίμου Προξενείου της Μολδαβίας στα Χανιά.
Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους μας στην οποία παραβρέθηκαν ο νέος Επίτιμος Πρόξενος κ. Γιάννης Θεοδωρογλάκης καθώς και διαπιστευμένο προσωπικό της Πρεσβείας.
Διαβάστε Περισσότερα

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη Προέδρου και Γεν. Διευθυντών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 10 Νοεμβρίου είχαμε την τιμή και τη χαρά ως Ναυτικό Μουσείο Κρήτης να υποδεχθούμε στους χώρους μας εκπροσώπους της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας των απεσταλμένων ακαδημαϊκών ήταν ο Πρόεδρος της Σχολής κύριος Xie Fuzhan, ο οποίος μεταξύ των άλλων με εκπροσώπηση διαφόρων τμημάτων της σχολής όπως ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στην 21η Ενημερωτική Συνάντηση της Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, συμμετείχε στις εργασίες της 21ης Ενημερωτικής Συνάντησης Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα «Παραστατικές Τέχνες και Εκπαιδευτικές Δράσεις: Ερμηνεία και εμπειρία στο μουσείο», στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019, όπου παρουσιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Οι περιπέτειες του Οδυσσέα».

Διαβάστε Περισσότερα

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Επετειακή Εκδήλωση Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής)

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στην Προβολή της Τοπικής Παράδοσης πραγματοποίησε με επιτυχία την Επετειακή Εκδήλωση “Μνήμες Υπερηφάνειας” στις 22 Οκτωβρίου 2019 στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 ετών από την πρόσκρουση σε νάρκη του θρυλικού Αντιτορπιλικού “ΑΔΡΙΑΣ” (L-67).

Διαβάστε Περισσότερα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Κινηματογράφηση από Κορεάτικο Κανάλι στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στην Προβολή της Τοπικής Παράδοσης και της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας υποδέχτηκε εκπροσώπους της εταιρείας τηλεοπτικών καλύψεων Shinsegae από την Κορέα, για λήψη πλάνων από τους χώρου τους. Το θέμα της παραγωγής είναι "Η συμπλήρωση 2500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, Σύγκρουση των Πολιτισμών του Αιγαίου" και το Ναυτικό Μουσείο με εκθέματα, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα συμμετείχε στη συγκεκριμένη παραγωγή.

Διαβάστε Περισσότερα

Οκτώβριος 2019

Έναρξη Εκπαιδευτικών και Επετειακών Προγραμμάτων Ναυτικού Μουσείου Κρήτης 2019 - 2020

Όπως κάθε έτσι και φέτος για 21η συνεχόμενη φορά θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μουσείου μας Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθυνόμενα σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα Παιδιά Νηπιακής Ηλικίας. Ειδικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2004.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 25 Αυγούστου 2019

100 Χρόνια Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Yδρας

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας.
Mεταξύ των εκδηλώσεων ήταν μια εξαίσια μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Αυγούστου στην Ύδρα με θέμα “Βραδιά Maria Callas, Viva Callas” με την πολυβραβευμένη Αρμένισσα mezzo – soprano Varduhi Khachatryan και τον εξαιρετικό πιανίστα Corrado Valvo, οι οποίοι ταξίδευσαν από τη Γενεύη για αυτό τον σκοπό.

Διαβάστε Περισσότερα

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Συναυλία με τη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού

Το Αυγουστιάτικο δειλινό της Κυριακής 11 Αυγούστου 2019 υποδεχτήκαμε την πολυβραβευμένη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία διατέθηκε από τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, για μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Βράβευση μελών και φίλων Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Πετράκης, Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΠΝ ε.α., καθώ και μέλη και φίλοι του Μουσείου συναντήθηκαν με τον κ. Αρχηγό του ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

“Γνωρίζοντας τον Δήμος μας, 2019”

Για ακόμα μια χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Χανίων “Γνωρίζοντας τον Δήμος μας” το Σάββατο 25 Μαΐου 2019  θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση με θέμα: “Φάρος Χανίων και Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής”.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

20η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 στις 17:30 πραγματοποιήθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης η "20η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία" στο Νεώριο του "Μόρο". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν διάφορα δρώμενα από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου για τη σχολική χρονιά 2018-2019. Επίσης, βραβεύτηκαν οι καλύτερες ζωγραφιές των μαθητών στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ζωγραφικής με θέμα: 78η Επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Μουσικός περίπατος σε μουσεία της πόλης, Σάββατο 18/05/2019

Η μουσική παρέα Καθ' Ωδών σάς καλεί σε έναν ανοιξιάτικο περίπατο σε μουσεία της πόλης το Σάββατο 18 Μαΐου.

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και επισκεπτόμαστε τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το φρούριο Φιρκα και τη Βυζαντινή/Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
11-12-2018 / 20-01-2019

Φιλοτελική έκθεση στην Τεργέστη της Ιταλίας με θέμα: “Χριστιανισμός”

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:30, στο Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο Κεντρικής Ευρώπης στην Τεργέστη. Έχει τίτλο “Χριστιανισμός” και αποτελεί μέρος των συλλογών του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο έχει και την επιμέλεια.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε Περισσότερα

01-12-2018

Εκδήλωση για την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Εκδήλωση για την Επέτειο Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Μετά το τέλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Φρουρίου «Φιρκά» έγινε επίσκεψη των Επισήμων στον χώρο του Μουσείου, όπου και παρουσιάστηκαν δυο νέα μοντέλα πλοίων (Α.Τ. Αδρίας & Π. Μαριδάκης).

Διαβάστε Περισσότερα

04-11-2018

Γνωρίζω και Σέβομαι την πόλη μου 2018

Για ακόμα μια χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Χανίων "Γνωρίζω την Πόλη μου" την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

Ώρα συγκέντρωσης 10:30 το πρωί της Κυριακής στην είσοδο του Φρουρίου Φιρκά. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του μουσείου Αρχιπλοίαρχο (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α.

18-09-2018

Επίσκεψη – Ξενάγηση

Επίσκεψη – Ξενάγηση στους Αξιωματικούς και Μέλη του πληρώματος της Φ/Γ  Έλλη.

11-12-2018 / 20-01-2019

Συναυλία στο φρούριο "Φιρκά"

Ο Δήμος Χανιών, ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, συνδιοργάνωσαν μια μουσική εκδήλωση με τους VAMOS ENSEMBLE στον προαύλιο χώρο του Φρουρίου «Φιρκά» με ελεύθερη είσοδο.

Οι Vamos Ensemble είναι ένα σύνολο από δεκαοχτώ επαγγελµατίες και ερασιτέχνες µουσικούς, µε σύνθεση συµφωνικής ορχήστρας. Με βάση το χωριό του Βάµου στα Χανιά, όπου ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια και µε καταγωγή από διαφορετικά µέρη, όχι µόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρουσιάζουν µουσικές του κόσµου µε εξαιρετικές ενορχηστρώσεις, δηµιουργώντας απροσδόκητες διασκευές, αλλά και παντρέµατα από µουσικές φαινοµενικά ασύνδετες. Έτσι το λυρικό τραγούδι συναντά το ρεµπέτικο, το ιρλανδέζικο φολκλόρ την παραδοσιακή ελληνική µουσική, ο Βαµβακάρης τους Rolling Stones, ο Kurt Weill τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Bregovic τον Σαββόπουλο και η Κρήτη την Κορσική.
Μαζί τους η Ιωάννα Φόρτη, µια ιδιαίτερη ερμηνεύτρια, µε ένα ασυνήθιστα ευρύ ρεπερτόριο (όπερα, οπερέτα, µπαρόκ, λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική µουσική, µιούζικαλ και άλλα) και μια μοναδική ικανότητα να περνά µέσα από πάμπολλα µουσικά ιδιώµατα, θα παρουσιάσει τραγούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο πάντα µε τον χαρακτηριστικό ήχο των “Vamos Ensemble.

08 / 10-06-2018

ΙΑ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, Παρασκευή 08, Σάββατο 09, Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Διοργανώθηκε από το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο της Καβάλας  και διεξήχθη στo Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Lucy. Ο τίτλος της ειδικής θεματικής του συνεδρίου ήταν  «Νεάπολις - Χριστούπολις - Καβάλα, Ψηφίδες της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας.»  Οι εργασίες του συνεδρίου τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρουσιάστηκε το έργο του Μουσείου μας από τον Πρόεδρο ο οποίος συμμετείχε και στην οργανωτική επιτροπή.

02-06-2018

Εθιμοτυπική επίσκεψη

Εθιμοτυπική επίσκεψη 30 Αποστράτων Αξιωματικών, Αποφοίτων ΣΔ.ΤΕ.Ν (τάξης 1977) του Πολεμικού Ναυτικού.

02-06-2018

"Γνωρίζοντας τον Δήμος μας, 2018"

Για ακόμα μια χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Χανίων “Γνωρίζοντας τον Δήμος μας” το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε δωρεάν ξενάγηση με θέμα: “Φάρος Χανίων και Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής”.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α.

18-05-2018

Επίσκεψη Σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων για την 77η Επέτειο Μάχης της Κρήτης μετά την έπαρση των σημαιών στο φρούριο “ΦΙΡΚΑ” (10:00 π.μ.) όλη η Αντιπροσωπεία των Σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων μαζί με τον Διοικητή τους Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διοικητή 5η Ταξιαρχίας Κρητών Ταξίαρχο Γρηγόρη Κοκολάκη και τους Επιτελείς τους επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

18-05-2018

Επετειακές Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, 2018

Συμμετοχή του Μουσείου στον εορτασμό των Επετειακών Εκδηλώσεων για την 77η Επέτειο Μάχης της Κρήτης. Μετά την έπαρση των σημαιών στο φρούριο “ΦΙΡΚΑ” , έγινε επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου από τους Εκπροσώπους των Επίσημων Φορέων της πόλης μας , των Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

28-04-2018

"Γνωρίζοντας τον Δήμος μας, 2018"

Για ακόμα μια χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Χανίων “Γνωρίζοντας τον Δήμος μας” το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε δωρεάν ξενάγηση με θέμα: “Φάρος Χανίων και Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής”.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο (Μ) Εμμ. Πετράκης Π.Ν. ε.α.

29-03-2018

Επίσκεψη - Ξενάγηση

Επίσκεψη – Ξενάγηση στους Διευθυντές Διευθύνσεων  του Ναυστάθμου Κρήτης και στο προσωπικό τους.

26-01-2018

Επίσκεψη - Ξενάγηση

Επίσκεψη – Ξενάγηση στους Διευθυντές Διευθύνσεων  του Ναυστάθμου Κρήτης και στο προσωπικό τους.

Αρχή
Τέλος
26-11-2017 έως 03-12-2017

Εγκαίνια Έκθεσης Μνήμες Πλοίων "Liberty" 2017

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Μνήμες Πλοίων Liberty»στις 26 Νοεμβρίου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο στα Χανιά  του τότε Αρχιπλοιάρχου του Liberty «ΚΡΗΤΗ» και ζωγράφου πλέον Γιάννη Γιαπαλάκη. Διάρκεια έκθεσης έως 3 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 30 θαλασσογραφίες των θρυλικών πλοίων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου σε όλο τον κόσμο, ενώ παροπλίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Αρχή
Τέλος
Αρχή
Τέλος
27-06-2015

Εγκαίνια Έκθεσης Nelson στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

27-06-2015

Το Σάββατο 27 Ιουνίου, το βράδυ και ώρα 20:00 ανοίγει η «Ναυτική Συλλογή του Ναυάρχου Horatio Nelson» με εκδήλωση στον αύλιο χώρο του Φρουρίου Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων, στην Κρήτη. Ομιλιτής θα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, με θέμα «Ο Ναύαρχος Horatio Nelson, μια διαχρονική ναυτική προσωπικότητα».

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
04-12-2014 / 31-03-2015

Περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (2014)

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» 04 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015

Για πρώτη φορά μία έκθεση επιχειρεί να ερμηνεύσει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με βάση το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που καθόρισε κυρίαρχες καλλιτεχνικές του επιλογές. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη παρουσιάζει τη σημασία της Κρήτης για τη Βενετία τον 16ο αιώνα και χαρτογραφεί την κοινωνική, ιδεολογική και οικονομική διάρθρωση του νησιού, με εργαλείο τη σχέση πόλης-υπαίθρου.

Η δεύτερη εξετάζει τα καλλιτεχνικά φαινόμενα του ιδιαίτερου αστικού, κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος των Κρητικών πόλεων, δίνοντας έμφαση στο πώς οι Κρητικοί ζωγράφοι επιχείρησαν να συνδυάσουν τη βυζαντινή με τη δυτική παράδοση.

Διαβάστε Περισσότερα

24-11-2014

Εφημερίδα Καθημερινή - Παρουσίαση νέας εκδοτικής σειράς "ΗΓΕΤΕΣ"

24 Νοεμβρίου 2014
Συμμετοχή σε εκδήλωση – παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειρά «ΗΓΕΤΕΣ» και συγκεκριμένα για τον τόμο που αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο την οποία διοργάνωσε η Εφημερίδα «Καθημερινή» και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, συμμετοχή και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

17-10-2014 έως 19-10-2014

Κουρσάροι και πειρατές στην ανατολική Μεσόγειο 15ος-19ος αιώνας

17-10-2014

17 έως και 19 Οκτωβρίου 2014

Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα SylviasIoannoufoundation στο Μουσείο Κυκλαδικής με θέμα «ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ»

Διαβάστε Περισσότερα

09-08-2014

Ένα μελωδικό ταξίδι με τη μουσική του Π.Ν.

09-08-2014-1

 

Διαβάστε Περισσότερα

21-05-2014

16η παιδική έκφραση και δημιουργία 2014

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε την 21 Μαΐου 2014 την καθιερωμένη εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία», η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών μας Προγραμμάτων. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ξεκίνησαν το 1999 και έχουν ως στόχο τους να αποτελέσει το Μουσείο ένα πόλο έλξης για τα παιδιά μεταδίδοντάς τους την πολύ λαμπρή Ιστορία του Τόπου μας και της Ναυτικής μας κληρονομιάς με έναν τρόπο δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Για το σχολικό έτος 2013-2014 τα παιδιά που συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ανέρχονται στις 4.000 περίπου, κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα όλους στο Μουσείο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Διαβάστε Περισσότερα

17-05-2014 έως 18-05-2014

Διεθνής ημέρα μουσείων & Ευρωπαϊκή νύχτα Μουσείων

Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης είχε τη χαρά να συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 αντίστοιχα, με προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το θέμα είναι «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» και εμείς συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την Ανακατασκευή του Ομοιώματος ενός Αντιπροσωπευτικού Μινωικού σκάφους, επικεντρωθήκαμε σε αυτό.

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2014

Εκδήλωση με τους Έλληνες της Β. Ιταλίας

29-03-2014

Επ΄ευκαιρίας εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποδέχθηκαν την πρόταση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν στην Τεργέστη και στη Βενετία.
Στην Τεργέστη συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Τεργέστης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στην Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2014 & 30-03-2014

Τεργέστη & Βενετία

2930-03-2014

Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, διάρκειας 60λεπτών, διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την απελευθέρωση της από το Τουρκικό ζυγό και την Ένωση της με την Ελλάδα, με κύριο άξονα την συγκλονιστική Επανάσταση του 1866 και κεντρικούς χαρακτήρες τον Γενικό αρχηγό Κυδωνίας, Γιάννη Χατζημιχάλη και τον ανιψιό του Αντώνη.
Θα παρουσιαστεί επίσης, από τον Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, κ, Φουρναράκη, το ιστορικό ποίημα «η Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, από το οποίο και εμπνεύστηκε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε Περισσότερα

12-02-2014

Φιλανθρωπική εκδήλωση

Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου,

Η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και

Το Ναυτικό  Μουσείο  Κρήτης

την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00

στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσίασαν το βιβλίο

«Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855 - 1935) μια ψυχογραφική προσέγγιση» του Α.Διαμαντή

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον  Ευστ. Ν. Σταθόπουλος Αρχιπλοίαρχος (Ι) Π.Ν. ε.α. Ομοτ. Καθητητής Παν. Κρήτης.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
02-12-2013

Δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που για 40 συναπτά χρόνια από την ίδρυση του, αποτέλεσε κτιριακά αναπόσπαστο κομμάτι του Φρουρίου Φιρκά και με βαρύ συναίσθημα της ευθύνης που διακατέχει τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για την διατήρηση της Πολιτισμικής κληρονομιάς και της Ναυτικής παράδοσης του τόπου μας δεν θα ήταν δυνατόν να μην συμμετέχει τουλάχιστον ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές.
Για τους λόγους αυτούς και γνωρίζοντας την άριστη φιλοτελική σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα ΕΛΤΑ, έγκαιρα πρότεινε τη δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013 .

Διαβάστε Περισσότερα

01-12-2013

Μουσικό ταξίδι με τη μουσική του Π.Ν.

Μια καταπληκτική συναυλία, ένα μουσικό ταξίδι που μας οδήγησε όλους σε χρόνους αναμνήσεων και μας γέμισε υπερηφάνεια για το εξαιρετικό έργο της μουσικής του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού μας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.
Το μελωδικό αυτό πρόγραμμα με το οποίο έκλεισε η βραδιά για τον επίσημο εορτασμό επετείου των «100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» και τον εορτασμό των «40 χρόνων λειτουργίας Ναυτικού Μουσείου» θα παραμείνει για καιρό στην μνήμη όλου αυτού του κόσμου που πλημύρισε το Πνευματικό Κέντρο.

Διαβάστε Περισσότερα

18-11-2013

100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013-11-22

« 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο στα πλαίσια εορτασμού « 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» συνδιοργάνωσαν  μια λαμπρή εκδήλωση την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30 στον καταπληκτικό χώρο συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013

Ειδικός επετειακός φάκελος 2013

Ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος
Ναυτικού Μουσείου Κρήτης
Στα πλαίσια συμπληρώσεως 40 χρόνων λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και της ιδιαίτερης σχέσης με τον Φιλοτελισμό, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 εκδόθηκε ένας εξαιρετικός ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος με σφραγίδα κυκλοφορίας από τα ΕΛΤΑ Α.Ε. (διαστάσεις 18Χ9,5).
Η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιήθηκε στα ΕΛΤΑ για σφράγιση αναμνηστικών φακέλων Φιλοτελιστών και όχι μόνο, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

28-09-2013

Επίσκεψη σπουδαστών ετησίου σχολείου επιχειρησιακής ναυτικής ορολογίας (ΚΕΝΑΠ)

Το Ν.Μ .Κρήτης εορτάζοντας 40 χρόνια έργου στην Ναυτική Ιστορία και Παράδοση του τόπου μας με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται κάθε φορά τα στελέχη και φίλους του Πολεμικού Ναυτικού στους χώρους μας. Πρωταρχικός σκοπός μας η διατήρηση – διάδοση της Ένδοξης Ναυτικής Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τους λόγους αυτούς για άλλη μια φορά υποδεχθήκαμε στο Μουσείο μας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 σπουδαστές από το Ετήσιο Σχολείο Επιχειρησιακής Ναυτικής Ορολογίας (Maritime Operational Terminology Course) στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 13 βαθμοφόροι προερχόμενοι από την Τυνησία, Ουκρανία, Ιορδανία, Αλγερία Μαυροβούνιο, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013 έως 29-09-2013

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς ( ΕΗΠΚ 2013)

272829-09-2013

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1994 έως το 2000, τη διεθνή γραμματεία συντονισμού είχε το ίδρυμα roi Baudouin στις Βρυξέλλες, ενώ από το 2001 αντικαταστάθηκε από το Centro National da Cultura στην Πορτογαλία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει το δικό της συντονιστικό φορέα. Το 2002 συμμετείχαν 47 περιοχές της Ευρώπης, όλες δηλαδή οι χώρες - μέλη της ΕυρωπαΪκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά", δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.

Διαβάστε Περισσότερα

27-09-2013

Παγκόσμια ημέρα τουρισμού

27 Σεπτεμβρίου 2013. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου και της συμβολής του τουρισμού στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Δημοτική Πινακοθήκη συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτό τον εορτασμό με ελεύθερη είσοδο τόσο στο χώρο του Μουσείου όσο και στο Νεώριο (Moro) Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, η δε επισκεψημότητα του κόσμου (Ξένων και Ελλήνων) ήταν άκρως ικανοποιητική

Διαβάστε Περισσότερα

31-08-2013

Έκθεση φάροι του κόσμου

Με απόλυτη επιτυχία εγκαινιάσθηκε το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 και ώρα 8.30 μμ., η έκθεση «Φάροι του Κόσμου» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στα πλαίσια των «Κουντουριωτείων 2013».
Η εντυπωσιακή βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με την εισήγηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και συντόνισε τις εισηγήσεις των ομιλητών.

Διαβάστε Περισσότερα

30-04-2013

Επίσκεψη υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2013 ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης στα πλαίσια Επίσκεψης - Ενημέρωσης Στρατιωτικών Μονάδων Περιοχής, είχαμε την τιμή να τον υποδεχτούμε μαζί με τον Διευθυντή του γραφείου του Αντιναύαρχο Ιωάννη Κωσταντινίδη Π.Ν. ε.α.και να τους ξεναγήσουμε στους χώρους μας.

Η παρουσία στο Μουσείο μας καθώς και οι εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών μας γεμίζουν χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας για την διατήρηση και διάδοση της Ναυτικής Ιστορίας και κληρονομιάς του τόπου μας.

Διαβάστε Περισσότερα

24-04-2013

15η Έκφραση και Δημιουργία

Το Μουσείο μας για 15η συνεχή χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία την Παιδική Έκφραση και Δημιουργία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα έχουν ξεκινήσει το 1999 αλλά ακόμα και σήμερα με την αγάπη των ίδιων των παιδιών, των δασκάλων αλλά και των γονιών γεμίζουμε με δύναμη και θέληση ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.
Για μια ακόμη χρονιά είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας στην εκδήλωση: το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών και τη Β' τάξη με τους δασκάλους τους κ. Ιωάννη Δρακάκη, κ. Ελένη Ιορδανίδου και τη γυμνάστρια του σχολείου κ. Μυλωνοπούλου Νάνσυ αλλά και το 2ο Ολοήμερο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων με την κ. Κατσιφαράκη Θηρεσία. Τους ευχαριστούμε πολύ για την άριστη συνεργασία που έχουμε και θα θέλαμε να συνεχίσουμε έτσι.

Διαβάστε Περισσότερα

24-03-2013

Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών: στο πρόγραμμα 'Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου' του Δήμου Χανίων
Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών κάθε ηλικίας συνεχίστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου, το πρόγραμμα που οργανώνει και υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Χανίων, με τίτλο "Γνωρίζω και σέβομαι την πόλη μου'' και το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του πολιτισμού και τουρισμού.

Διαβάστε Περισσότερα

09-03-2013

Επίσκεψη Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

Την 9η Μαρτίου 2013 Μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Κρήτης (ΕΑΑΝ) επισκέφτηκαν το Μουσείου μας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι καταφέραμε να δείξουμε τους χώρους μας αλλά και τον τρόπο που όλοι μαζί εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του.
Επίσης έγινε διεξοδική συζήτηση καθώς και παρουσίαση των ιστορικών εκθεμάτων της Ναυτικής παράδοσης του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού και της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας.
Ευελπιστούμε στο δύσκολο αυτό έργο που επιτελούμε θα είναι διαχρονικά δίπλα μας όπως μέχρι τώρα.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
08-12-2012

Επέτειος 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους

08-12-2012-1

Το Σαββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, κλήρου και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Εκδήλωση για την Επέτειο 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - 1913, και τις νικηφόρες Ναυμαχίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα « Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -1913. Ο Ναυτικός Αγώνας » ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης Π.Ν. ε.α.. Επίσης τιμήθηκαν ο κ. Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν, Γενικός Γραμματέας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος, για τη διαχρονική προσφορά του στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και ο κ. Κώστας Τζωρτζάκης για τη σπουδαία δωρεά του, βενετσιάνικη κληρονομιά, με αρκετό αρχειακό υλικό.

01-12-2012

99η επέτειος Ένωσης με την Ελλάδα

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μαϊμαράκη πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων ξεκίνησαν το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της Σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Εμμ. Σκουλάκη και αμέσως μετά έγινε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καθώς και παρουσίαση νέων εκθεμάτων του Μουσείου από την συλλογή Κων/νου Τζωρτζάκη. Η συλλογή αυτή που περιλαμβάνει Αρχειακό υλικό της οικογένειας Τζώρτζη (Βενετικής περιόδου) όπως χάρτες, πάπυροι, διάφορα έγγραφα κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα

25-06-2012

3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ

25-06-2012

Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) το "3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ". Στο συνέδριο συμμετείχαν 61 σύνεδροι από 13 κράτη και συγκεκριμένα από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά, Κατάρ, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Διαβάστε Περισσότερα

06-2012

Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας, βράβευσε τα καλλιτεχνικά έργα των μαθητών του νησιού που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας» με προσωπικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ.
Στα πλαίσια της φιλίας των δύο νησιών αλλά και των Μουσείων τους, που έχει αρχίσει έχοντας τις καλύτερες προοπτικές, εκπροσωπήθηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τον Πρόεδρό του κ. Πετράκη Μανώλη Αρχιπλοίαρχο (Μ) Π.Ν. ε.α. στο όμορφο νησί της Ύδρας.

Διαβάστε Περισσότερα

19-05-2012

14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία

Tο Σάββατο 19 Μαΐου 2012 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) η «14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» η ετήσια εκδήλωση των παιδιών που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (18 Μαΐου 2012).

Διαβάστε Περισσότερα

18-05-2012

Διεθνή Ημέρα Μουσείων

18-05-2012

Τη Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των Μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς», σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα ICOM.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η προϊσταμένη του Ιστορικού Μουσείου - Αρχείου Υδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου.

Διαβάστε Περισσότερα

24-03-2012

Γνωρίζω την πόλη μου

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για πρώτη φορά μια νέα δράση με τίτλο «Γνωρίζω τη πόλη μου- ξενάγηση & γνωριμία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης » σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.
Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, έως το τέλος Απριλίου 2012, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Σκοπός του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι αλλά κα οι επισκέπτες των Χανίων τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, τις ναυτικές μας παραδόσεις, καθώς και να αγαπήσουν το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Αρχή
Τέλος
11-2011

ICOM-ICMM

11-2011Μετά από 38 έτη λειτουργίας το Μουσείο μας μετά από αίτημά μας και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, έγινε το μήνα Νοέμβριο του 2011 επίσημα μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μάλιστα μας προτάθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων μας σε διεθνείς επιτροπές (υπάρχουν 33). Ήδη προτείναμε η Μουσειοπαιδαγωγός μας να συμμετάσχει σε μια από αυτές.

Έγινε αποδεκτή και εντός των ημερών αναμένεται και η αποδοχή και άλλου Μέλους μας σε άλλη επιτροπή. Επίσης ο Πρόεδρος εκπροσώπησε το Μουσείο στη Γ.Σ του Ελληνικού Τμήματος ICOM στην Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα

22-10-2011 έως 30-10-2011

12η ετήσια Έκθεση Στατικού Μοντελισμού 2011

22-30 Οκτωβρίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο ΜΟRΟ η 12η ετήσια Έκθεση Στατικού Μοντελισμού σε συνεργασία με τον Όμιλο Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων. Έγινε πρόταση η έκθεση αυτή μετά και τη καθιέρωσή της να γίνει Παγκρήτια.

Διαβάστε Περισσότερα

24-09-2011

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση «100 χρόνων από τη παραλαβή του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» 2011

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση «100 χρόνων από τη παραλαβή του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στην Ελλάδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συνδιοργάνωση Πολεμικό Ναυτικό Ν. Μ. Κρήτης- Αντιπεριφέρεια- Δήμος- Σύλλογος Μον. Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης. Κεντρικός ομιλητής ο Αντιναύαρχος ε.α. Ι. Παλούμπης Π. Ν επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ με θέμα «Αβέρωφ- Κουντουριώτης- Ναυτικά Σύμβολα της Ελληνικότητας του Αιγαίου». Στο χώρο παρουσιάστηκε και έκθεση τόσο με αρχειακό υλικό που διέθεσε η κα Μάντυ Κουντουριώτη και ο κ. Δημ. Ερηνάκης όσο και φωτογραφικό υλικό της εποχής από το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Στο πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναμνηστικά του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ στους επίσημους καθώς και στους Επίτιμους Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα του Μουσείου μας.

Διαβάστε Περισσότερα

27-06-2011

Δεύτερο ετήσιο συνέδριο ΚΕΝΑΠ 2011

27 Ιουνίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ το Δεύτερο ετήσιο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής).

17-06-2011 έως 19-06-2011

Φιλοτελική Έκθεση στο Νεώριο ΜΟRΟ 2011

17-19 Ιουνίου: Συνδιοργανώθηκε Φιλοτελική Έκθεση στο Νεώριο ΜΟRΟ με τη Φιλοτελική- Πολιτιστική Εταιρεία Χανίων Φάρος, στην οποία συμμετείχαν Φιλοτελιστές από τη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

04-06-2011 & 05-06-2011

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Κρήτης 2011

4-5 Ιουνίου 2011: Συμμετοχή του Ν. Μ. Κρήτης στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο. Η παρουσίαση του Μουσείου και των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες.

15-05-2011

Ομιλία της Δρ. Φιλοσοφίας κ. Λίτσας Χατζοπούλου με θέμα «Πολεμώντας στην Κρήτη τον Μάιο του 1941» 2011

15 Μαΐου: (Νεώριο MORO) στα πλαίσια εκδήλωσης εορτασμού της 70ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης σε συνεργασία με φορείς του τόπου και τα ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε ομιλία της Δρ. Φιλοσοφίας κ. Λίτσας Χατζοπούλου με θέμα «Πολεμώντας στην Κρήτη τον Μάιο του 1941. Το Χρονικό και η ιστορία μιας απεικόνισης». Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση του γραμματόσημου που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ μετά από πρότασή μας καθώς και έκθεση γραμματοσήμων τόσο με θέμα τη Μάχη της Κρήτης όσο και την Κρήτη γενικότερα. Η εκδήλωση αυτή είχε κατά γενική ομολογία τεράστια επιτυχία, το δε γραμματόσημο απεστάλλει σε φίλους του Μουσείου ανά τον κόσμο μαζί με τον φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας που είχαμε εκδώσει. Η αποδοχή του από το Φιλοτελικό κοινό ήταν πολύ μεγάλη.

Διαβάστε Περισσότερα

29-03-2011

Κινηματογράφηση Μουσείου – Νεωρίου από το Κορεάτικο κανάλι EBS 2011

29 Μαρτίου 2011: Πραγματοποιήθηκε κινηματογράφηση Μουσείου- Νεωρίου από το Κορεάτικο κανάλι EBS το οποίο δημιουργεί ένα παγκόσμιο ντοκιμαντέρ με θέμα «Εξερευνώντας τον ανθρώπινο Πολιτισμό. «Exploration the Human Civilization». Έχουν πραγματοποιήσει γυρίσματα στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, στους οποίους συμπεριέλαβαν εκτός από την Ακρόπολη με το Μουσείο της, Δελφούς- Μυκήνες- Κνωσσό και το Μουσείο μας γνωρίζοντας για τη ποιότητα των μοντέλων- πλοίων μας καθώς και την ύπαρξη του Μινωικού πλοίου. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί στη Κορέα- Ιαπωνία- ΗΠΑ και θα αποστείλουν και σε εμάς ένα αντίγραφο για ανάλογη προβολή.

22-03-2011

Παρουσίαση των Φάρων της Ελλάδος- Κρήτης στα παιδιά του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου 2011

22 Μαρτίου 2011: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Comminius με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου με ομιλία- παρουσίαση των Φάρων της Ελλάδος- Κρήτης στα παιδιά του Σχολείου- γονείς από τον Πρόεδρο του Μουσείου. Για το αυτό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση- ενημέρωση και παιδιών από χώρες της Ευρώπης τα οποία πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

27-01-2011 & 28-01-2011

Σύνοδος Χρηστών- Μελών του NATO/FORACS. 2011

27-28 Ιανουαρίου 2011: και στα πλαίσια διαχρονικής συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ για πρώτη φορά η ετήσια Σύνοδος Χρηστών- Μελών του NATO/FORACS.

Αρχή
Τέλος
15-10-2010

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 2010

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο του MORO την 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και Φορείς της πόλης μας. Κύριος Ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής του Παν. Αθηνών κ. Ξεν. Μουσάς και οι κ.κ. Κριάρης – Μπαλτέας Καθηγητές Πανεπιστημίου. Κατά γενική ομολογία των παρευρισκομένων είχε μεγάλη επιτυχία. Στην συνέχεια αντίγραφο του Μηχανισμού μαζί με σχετικά παρελκόμενα του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2010. πληθώρα συμπολίτες μας επισκέφτηκαν την έκθεση αυτή.

21-08-2010

Συνέδρια

Το Ν. Μ. Κ. συμμετείχε ενεργά στην 8η Σύνοδο των Ναυτικών Ελλάδος με τον Πρόεδρο του που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς 21 και 22 Αυγούστου 2010. Στο Συνέδριο αυτό το Ν.Μ.Κ. είχε την θέση του Αντιπροέδρου και η παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων ήταν καταλυτικές. Προεβλήθει το Μουσείο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ έγινε πρόταση όπως το επόμενο (9ο) πραγματοποιηθεί το 2010 στον Πειραιά με προοπτική να γιορτάσουμε το 10ο Συνέδριο στα Χανιά μας το 2014.

07-2010

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Φάροι του Κόσμου» του κ. Κων/νου Κορρέ

Τον Ιούλιο 2010 Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε στα πλαίσια δεύτερης φάσης αδελφοποίησης Δήμου Χανίων – Πάφου με την έκθεση γραμματοσήμων του κ. Κορρέ «Φάροι του Κόσμου». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε εκθεσιακό χώρο της παλαιάς Ηλεκτρικής της Πάφου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και άριστες εντυπώσεις. Παράλληλα ο Δήμαρχος Πάφου προσέφερε κατά την διάρκεια των εγκαινίων ειδική τιμητική πλακέτα προς το Μουσείο μας.

• Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σεμινάριο Στατικού Μοντελισμού στο Νεώριο MORO από τον Όμιλο Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων τον μήνα Ιούλιο (κάθε Σαββατοκύριακο πρωί) με αξιόλογη συμμετοχή νέων.

05-2010

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Ναυσιπλοΐα» από όλο τον κόσμο του κ. Κων/νου Κορρέ 2011

• Τον Μάιο 2010 και στα πλαίσια εκδήλωσης της Μάχης της Κρήτης σε συνδυασμό με την εκδήλωση Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Ναυσιπλοΐα» από όλο τον κόσμο του κ. Κων/νου Κορρέ. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο κ. Κορρές δώρισε όλη την έκθεση στο Μουσείο μας . Δωρεά που έγινε με μεγάλη χαρά αποδεκτή.

Παράλληλα προετοιμάζεται κατάλληλος χώρος για την έκθεση της. Επιπρόσθετα για την ημέρα αυτή το Μουσείο μας σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησε αναμνηστικό συλλεκτικό φύλλο με δέκα(10) γραμματόσημα πλοίων (σε περιορισμένο αριθμό) 200τεμ. με πολύ μεγάλη αποδοχή από το Φιλοτελικό κοινό.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχή
Τέλος
04-06-2009

11η παιδική «Έκφραση και Δημιουργία» 2009

11η παιδική «Έκφραση και Δημιουργία»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στις 3η Ιουνίου διοργάνωσε την ετήσια παιδική εκδήλωση «Έκφραση και Δημιουργία» με τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ν.Μ.Κ., και των παιδιών που έλαβαν μέρος στην Πανευρωπαϊκή εκδήλωση « Νύχτα των Μουσείων».

Δελτίο Τύπου...

16-05-2009

Νύχτα των Μουσείων 2009

Νύχτα των Μουσείων

Από το έτος 2005 η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων δημιουργήθηκε σαν θεσμός και ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό δεσμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών Μουσείων. Το Ν.Μ.Κ. ανταποκρινόμενο και φέτος στο κάλεσμα αυτό ανοίγει τις αίθουσες του το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαΐου και προσκαλεί το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 20:00 εως και τις 23:00 σε μια νυκτερινή περιήγηση στους χώρους του. Το ίδιο ισχύει και για το Νεώριο του Μόρο.

Δελτίο Τύπου...

Αρχή
Τέλος
27-10-2008

Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη θυσία του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ(Υ3) 2008

Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη θυσία του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ(Υ3)

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνει την εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη θυσία του Υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ» (Υ3) κατά τον πόλεμο του 1940 και του άξιου τέκνου της Κρήτης Υποπλοίαρχου Γεώργιου Μαριδάκη. Η εκδήλωση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19.00 τελεί υπό την αιγίδα της Ν.Α. Χανίων.

04-06-2008

Εκδήλωση «παιδική έκφραση και δημιουργία» 2008

Εκδήλωση "παιδική έκφραση και δημιουργία"

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» που θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο Νεώριο Moro(Παλαιό Λιμάνι). Τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας, θα έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους από τα προγράμματα που παρακολούθησαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

17-05-2008

Νύχτα των Μουσείων 2008

Νύχτα των Μουσείων

Το Σάββατο 17 Μαΐου το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση «Νύχτα των Μουσείων», που συντονίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Συμμετείχαν πάνω από 2000 μουσεία σε 40 χώρες, και αποτέλεσε μια ευχάριστη συγκυρία για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Αρχή
Τέλος
01-08-2007

«Περιοδεύουσα Διεθνής Έκθεση 4-30 Αυγούστου» 2007

Στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος της περιφέρειας Σικελίας έχει δημιουργηθεί το «Δίκτυο των φορέων της Μεσογείου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η περιοδεύουσα διεθνής έκθεση «Οι δρόμοι της θάλασσας» που εγκαινίασε την περιοδεία στις 18 Ιουνίου στο Παλέρμο (Τερασίνι) της Σικελίας για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε δέκα πόλεις της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και στα Χανιά.

Δελτίο Τύπου...

Αρχή
TOP