Πειραματικός Πλους

map-peiramatikos-plous

Σκοπός - Σχεδίαση

Σκοπός του πειραματικού πλου ήταν να αποδείξει ότι το σκαρί που προέκυψε από την ναυπήγηση δεν ήταν μόνο όμορφο αλλά και αξιόπλοο ώστε να δοκιμαστεί στη πράξη η ορθότητα της ερευνητικής προσέγγισης.

Η σχεδίαση έγινε με τα δεδομένα της εποχής των Μινωιτών

- Πλους μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο κοντά στις ακτές

- Διάρκεια ταξιδιού 29 Μαίου - 24 Ιουνίου 2004 ημέρες πλεύσιμες 10

- Συνολική απόσταση 210 ν.μ.

- Καιρός: Άνεμος μέχρι 3 μποφόρ

Εκτέλεση

Το πλήρωμα του πλοίου συγκροτήθηκε από 24 εθελοντές (νέους και νέες) κυρίως από την Κρήτη. Συγκροτήθηκαν 2 πληρώματα ώστε να εναλλάσσονται στους ενδιάμεσους σταθμούς.

Μετά την αναγκαία εκπαίδευση του πληρώματος το πλοίο απέπλευσε από το λιμένα των Χανίων την 29 Μαΐου 2004.

Ο απόπλους ήταν πανηγυρικός και πλήθος κόσμου με διάφορες εκδηλώσεις αποχαιρέτησε το ΜΙΝΩΑ ενώ πολλά σκάφη το συνόδευαν στη πρώτη διαδρομή του. Το δυσκολότερο τμήμα του δρομολογίου ήταν Μένιες - Αντικύθηρα - Κύθηρα - Μονεμβασιά.

Στους ενδιάμεσους σταθμούς οι κάτοικοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, οργάνωσαν εκδηλώσεις προς τιμή του πληρώματος και φιλοξένησαν το πλήρωμα με την προσφορά διανυκτερεύσεων. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε διαθέσει ως πλοίο συνοδείας , καθ' όλα τα δρομολόγια ένα ναρκαλιευτικό.

Αποτελέσματα

α. Το πλήρωμα ανταποκρίθηκε απόλυτα στην αποστολή του αποδεικνύοντας δύναμη ψυχής και σώματος.
β. Το σκάφος αντεπεξήλθε ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της πειραματικής ναυπηγικής προσέγγισης.
γ. Επιτευχθείσα μέση ταχύτητα με κουπιά 2.4 κ. Με κουπιά και ιστίο 3.2 κ.

 

Έτσι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανακατασκευής του Μινωικού πλοίου αφού μεσολάβησαν κατά σειρά οι φάσεις: Μελέτη - Θεωρητική τεκμηρίωση - Ναυπήγηση - Πρακτική τεκμηρίωση (πειραματικός πλους).

TOP